SKENERI ZA PRIKUPLJANJE PODATAKA

Jedan od glavnih problema u logistici je brzo, tačno i sveobuhvatno prikupljanje informacija radi njihovog uvođenja u informacione sisteme (skladišni softver WMS, ERP itd.). Ove informacije moraju sadržavati maksimalno moguće podatke o artiklu i njegovim karakteristikama. Da bi se informacije ponovo koristile u istom sistemu ili delile sa drugim sistemima, te informacije moraju biti šifrovane i uskladištene u digitalnom formatu. Osim identifikacije, označavanja podataka i prikupljanja podataka, može se koristiti za praćenje kretanja i pravaca.
Do not waste your time, contact us and together we will find the right solution for you and your business. Zatražite ponudu
main image

IDENTIFIKACIJA GRAFIČKOG KODA: SKENERI I SLIKE

Nije važno govorimo li o mobilnim ili fiksnim uređajima, glavna razlika između skenera i slika ima njihovu svrhu, kao deo VMS softvera za skladištenje - koji grafički kod treba da čitaju.

Skeneri (osim RFID skenera) imaju integrisani laserski odašiljač i prijemnik koji mogu prepoznati jednodimenzionalni linijski kod (koji se naziva bar kod ili bar kod). Postoji mnogo standarda, kao što su UPC, EAN, JAN, GTIN.

Slike su fleksibilnije za upotrebu. Oni mogu prepoznati i pročitati 1D i 2D kodove (KR, DataMatrik, DotCode itd.). Proizvođači slika su u stvari digitalni fotoaparati opremljeni ugrađenim softverom za prepoznavanje i tumačenje slika.


IDENTIFIKACIJA RADIOFREKVENCIJE: RFID

Druga mogućnost za identifikaciju robe putem skenera i imagera je radiofrekvencijska identifikacija. Ovde se elektromagnetna polja koriste za otkrivanje, identifikaciju i praćenje oznaka radio-frekvencija (pasivnih ili aktivnih) koje nose informacije o objektu na koji su pričvršćene. Ovaj predmet može biti ili roba ili neka vrsta sirovine ili čak prevozno sredstvo.

Iako je prilično napredna tehnologija, RFID trenutno ima relativno ograničenu primenu (u poređenju sa grafičkim kodovima) - uglavnom u maloprodaji odeće / obuće i tekstila. To je zbog ograničenja različite prirode u upotrebi, kao i zbog relativno skupih uređaja.


MOBILNI TERMINALI

Osim fiksnih (ručnih ili visećih) skenera, postoje i mobilni uređaji koji se nazivaju mobilni terminali. Ovo je kombinacija mikroračunara sa integrisanim skenerom / slikom. Sa takvim uređajem ne samo da možemo prikupljati podatke, već i skladištiti i komunicirati sa širokim spektrom aplikacija (uključujući WMS) i RDBMS. Ljudima se može upravljati preko njih (mogu primati zadatke i naloge na ekranu), vršiti kontrolu inventara, prepoznavati stavke, vršiti popise, proveravati lokacije (adrese i dostupnost u njima) itd.

Manje -više, savremena logistika u velikoj meri zavisi od upotrebe mobilnih terminala, jer ispunjavaju sve zahteve za mobilnost, brzinu i tačnost u prikupljanju podataka. Ovi univerzalni uređaji dostupni su u velikom broju varijanti - prema nameni, okruženju upotrebe i klasi otpornosti.

Do not waste your time, contact us and together we will find the right solution for you and your business. Zatražite ponudu