30/11/2021

Novi automatizovani sistem kompanije STAMH, omogućava obradu preko 1.800 porudžbina na sat

STAMH TIM JE PRETVORIO ORBICO NOVU LOGISTIČKU BAZU U MULTIFUNKCIONALNI DISTRIBUTIVNI CENTAR
 

  • Klijent: Orbico Bugarska je deo vodeće hrvatske logističke kompanije Orbico Group. Logistička kompanija distribuira svetski poznate proizvode iz oblasti kozmetike, prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, električnih aparata, farmaceutskih proizvoda, igračaka, tekstila, cigareta, motornih ulja i još mnogo toga.

 

  • Industrija i specifičnosti: Prema intervjuu sa gospodinom Brankom Roglićem - vlasnikom i predsednikom nadzornog odbora hrvatske kompanije, objavljenom u BGlobulu „...prodaja se kreće sa one na licu mesta, onlajn. Ali bilo da se prodaje van mreže ili na mreži, prodavac ili proizvođač moraju poslati svoju robu kupcu. I tu dolazi uloga logistike, koja treba da ponudi jeftinu, pristupačnu uslugu. A da biste postigli nisku cenu, potrebno je dobro organizovati logističke procese. To se može uraditi sa našim novim logističkim centrom u Sofiji.

 

  • Lokacija projekta: Novi distributivni centar u Sofiji, opremljen od strane STAMH Grupe, omogućava brz pristup svim ključnim arterijama i autoputevima. Automatizovani sistemi skladištenja u njemu omogućavaju kompaniji da ubrza svoj 24-časovni režim neprekidnog snabdevanja širom zemlje i smanji svoje operativne troškove.

 

  • Period realizacije projekta: Projekat je realizovan u nekoliko faza, prvo opremanje svih prostora za skladištenje i distribuciju paletizovane robe. Pred kraj 2021. godine pušten je u rad novi, automatizovani distributivni centar za kutije, kartone i pojedinačne artikle.

 

  • Izazov: automatizacija distributivnih sistema morala je da dovede do visoke operativne efikasnosti. Prilikom projektovanja, morali su se uzeti u obzir zahtevi visokih performansi.

 

  • Implementirano rešenje: STAMH projektuje, gradi i pušta u rad rešenja za automatizaciju najnovije generacije:


Automatske transportne linije iz STAMH Grupe

Novouvedeni sistemi motornih i nemotornih valjkastih transportera razdvajaju nekoliko radnih površina i dužine su preko pola kilometra. Svi proizvodi se transportuju između različitih zona na potpuno automatizovan način.

Najnovija generacija VMS-a ukazuje na MFS sisteme koje je izgradila STAMH Grupa koju transportnu čauru treba koristiti za transport svake posude, tako da je svaka porudžbina do distributivnog centra spremna za isporuku za nekoliko minuta odmah po dolasku.


Organizacija proizvoda u magacinu i precizno definisano područje rada svakog operatera

Novouvedeni transporteri prolaze kroz sve odvojene prostore za ručno i automatizovano komisioniranje, a operateri u magacinu jednostavno moraju da stave izabrani artikl ili kutiju u kutiju ispred sebe.

Svaki operater je pozicioniran u dobro definisanom prostoru i opremljen je prenosivim štampačem etiketa. On vidi tačnu poziciju svakog proizvoda, deo porudžbine koji treba da se potopi, i jednostavno ga postavlja na pokretnu liniju ispred sebe pritiskom na dugme za potvrdu.

Na potpuno automatizovan način, kertridži dospevaju do ček-in stanica koje je izgradila STAMH Grupa, opremljenih visokotehnološkim skenerima, kamerama i senzorskim uređajima, koji proveravaju da li je porudžbina pripremljena bez grešaka.


Minimalno vreme obrade za svaku narudžbu

Kada operater servira određenu porudžbinu, on stavlja kertridž na automatizovani motorizovani valjkasti transporter, i operater je sada slobodan da obradi sledeću narudžbu.

Da bi dodatno ubrzali sve intralogističke procese u procesu obrade narudžbi, STAMH Grupa označava početak i kraj svake zone posebnim skenerima povezanim sa modulima za prenos. Oni daju informaciju da li kaseta treba da prođe kroz sledeću zonu. Ovo štedi ogromnu količinu truda, vremena i novca.
 

Minimizacija troškova i ekološki dizajn

Akumulacioni transporteri bez pritiska obezbeđuju da je transporter statičan kada na njemu nema proizvoda ili kertridža i da se aktivira samo kada ga treba transportovati. Senzori ove tehnologije su pozicionirani ispod valjaka.

Gravitacioni valjci na policama Carton Flov i Love Storage donose kartone i palete u prostor za ronjenje samo uz pomoć gravitacije. Na ovaj način, prednji deo police je uvek ispunjen proizvodima bez dodatne potrošnje energije.


Automatske mašine za vertikalno podizanje

Novi distributivni centar takođe ima brze i potpuno automatizovane mašine za vertikalno podizanje od 12 metara sa kapacitetom od 90 tona - svaka. Njima može upravljati jedan operater. Prostor u njima je izuzetno dobro popunjen, jer imaju sisteme za dinamičku raspodelu visine tacni, prema zapremini robe u njima.

Takođe su opremljeni tehnologijom Laser Pointer, koja operateru ukazuje na tačan proizvod za ronjenje. Ova dodatna opcija smanjuje vreme potrebno za svaki pojedinačni izbor operacija jer operater ne traži proizvod. Posebna alfanumerička LED traka pruža dodatne informacije o lokaciji artikala na platformi za ronjenje, opisu, šifri proizvoda, preostaloj količini i još mnogo toga.


Uklonite greške i precizno izvršite svaku narudžbu pre nego što se pošalje

„Tačnost, preciznost i eliminacija grešaka znače zadovoljne krajnje kupce koji će ponovo tražiti Orbico Grupu“, rekao je inženjerski tim STAMH Grupe.

 

Kada kutije sa pripremljenim nalozima napuste zonu 2 i 3, stižu do posebnih check-in stanica, koje na potpuno automatizovan način proveravaju da li je nalog ispravno izvršen i da li su svi artikli koji treba da budu u boksovima dostupni. . Proces je potpuno automatski.

Kertridži u kojima sistem pokazuje ljudsku grešku se dodatno proveravaju i pune, a greške se ispravljaju pre nego što porudžbina novom automatizovanom distributivnom centru Orbico grupe stigne u zonu ekspedicije.

„Automatizovana stanica za čekiranje u akciznom području, na primer, opremljena je kamerama koje mogu da čitaju više od 2.000 znakova istovremeno“, rekli su stručnjaci za softver STAMH Grupe.

Tokom korekcija, Pick to Light sistem, povezan sa novim programom skladištenja i logistike, operaterima ukazuje samo na propuštene artikle. Dakle, njihovo prilagođavanje traje nekoliko minuta.
 

Inovativni sistemi sortiranja u zoni ekspedicije

Nivo automatizacije sistema za sortiranje u STAMH Grupi je skoro 100%. Transporteri su na dva nivoa i napajaju se sa 6 rampi iz prostora za prepakovanje pošiljki i jednom rampom za već upakovane proizvode, opremljene trakastim motorizovanim transporterima za prevazilaženje pomeranja.

Ekspedicioni prostor koji se nalazi u blizini utovarnih rampi distributivnog centra povezan je sa sistemom za sortiranje sa 14 ekspedicionih rukava, u mogućnosti da distribuira narudžbine prema karakteristikama pakovanja, broju artikala u porudžbini, destinaciji praksi, odabranom špediteru i mnogim drugim parametrima.

Postignuće STAMH Grupe u ovom projektu: Automatizovani transportni sistemi mogu efikasno da transportuju više od 1800 kertridža na sat, prolazeći kroz sve zone ronjenja u distributivnom čvorištu!
Sistemi transportera definišu specifične oblasti. Nema potrebe da operateri gube dragoceno vreme tražeći artikle ili da putuju na velike udaljenosti, što će omogućiti Orbico-u da servisira ogromnu količinu narudžbi u minuti.

Vertikalni prostor u magacinu je maksimalno iskorišćen, zahvaljujući automatizovanim mašinama za vertikalno podizanje, koje omogućavaju bezbedno skladištenje i ritmičko i brzo preuzimanje određenih artikala.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, STAMH Grupa je obezbedila obuku kako bi svi zaposleni u Orbico Grupi mogli maksimalno da iskoriste sve nivoe automatizacije.

Zahvaljujući precizno strukturiranom sistemu MFS - Material Flov, mašine i ljudi u distributivnom centru moći će da rade kao jedan organizam sa neverovatnom efikasnošću i brzinom.