10/12/2020

STAMH, projektuje i pušta u rad novi visokotehnološki i ekonomičan sistem transportera

Ozone.bg je vodeći posao e-trgovine, sa fokusom na rastuću industriju igara, video igre, muziku, filmove, tehnologiju i neophodne periferne uređaje.

Proizvodi Ozone.bg mogu se naći u sve tipičnijim, za svaku poslovnu kombinaciju, fizičkih prodavnica u Sofiji, Plovdivu, Varni i Burgasu i izuzetno dobro razvijenoj online platformi za e-trgovinu, koja dopire do krajnjih kupaca, 24 sata dnevno i 7 dana u nedelji i predstavlja mogućnost za hiljade online porudžbina odjednom.

Istovremeno, ponašanje potrošača se menja i oni sve češće kupuju online. Lanac prodavnica takođe treba zalihe.

Godinama unazad, Hristo Urumov, vlasnik i menadžer STAMH -a, specijalizovanog za izgradnju logističkih centara, predvideo je da će „za neka distributivna i logistička čvorišta nova situacija biti izuzetno komplikovana ako se njihovi menadžeri ne promene. Ovi centri bi trebali da počnu da primaju više narudžbina na dan nego što fizički mogu da ispune."
 

Povećanje obima naloga


S početkom pandemije, i ne samo tada, narudžbine velikih kompanija za e-trgovinu u Bugarskoj rastu. Poređenje poslednje „normalne“ nedelje - one od 2. do 8. marta, u odnosu na onu od 23. do 29. marta, pokazuje povećanje broja obrađenih prijava za 55%. A u dane poput Crnog petka, prosečna vrednost porudžbine dostiže 267 BGN i ponekad uključuje značajnu količinu različitih artikala.

Ovo je, zapravo, sjajna vest za Ozone.bg i dovodi do hitne potrebe za modernizacijom distributivnog centra kompanije, koji je strateški pozicioniran u blizini Sofije.
 

Izazov

Kao neprikosnoveni lider u izgradnji brzih i pogodnih transportnih sistema, inženjerska kompanija STAMH se suočava sa izazovom. Zbog velike raznolikosti artikala koje treba podići i sakupiti u zasebne narudžbe, kao i činjenice da ponekad jedna narudžba uključuje artikle sa više nivoa u skladištu, moralo se pronaći rješenje koje bi značajno ubrzalo intralogističke procese i veze između područja.

Inženjerski i softverski timovi kompanije STAMH usredsredili su svoje napore. Ukupna površina distributivnog centra je nešto više od 4000 kvadratnih metara i podeljena je na nekoliko glavnih oblasti:

  • Prostor i sistemi za skladištenje paletizovane robe;
  • Prostor i sistemi za skladištenje sitne robe (uglavnom kutije dimenzija do 600mm/400mm i visine do 600mm);
  • područje za sortiranje naloga;
  • područje pakovanja;
  • područje ekspedicije.

Dodatni izazov za lidera u automatizovanim i mehanizovanim sistemima skladištenja bila je podela distributivnog centra na 3 različita nivoa iznad zemlje.

Izazov za STAMH bio je da sve kutije rade jednako glatko na proizvodnoj liniji i da se automatski distribuiraju odgovarajućem špediteru. Jedinice pakovanja Ozone.bg uopšte nisu iste - veličine kutija su od 250mm/175mm do 600mm/400mm, sa visinama od 10 mm do 600 mm. Njihova težina takođe varira od 150 g do čak 20 kg.
 

Rešenje, inženjerskih timova i softverskih stručnjaka

Za povezivanje različitih nivoa u distributivnom centru, STAMH je izgradio spiralnu gravitacionu transportnu konstrukciju, kroz koju se ispuštaju svi nalozi i odvode u jedinicu za sortiranje. Spiralni transporter praktično ne troši energiju, što ga čini izuzetno ekološkim i ekonomičnim. U isto vreme, štedi se napor rukovaoca i opreme za podizanje, koji više ne moraju da prelaze udaljenosti između različitih spratova. Spiralni transporter gravitacije povezivao je drugi i treći nivo u skladištu sa prostorom za pakovanje i sortiranje u podnožju.

Nakon što je unapred sastavljena porudžbina upakovana i spremna za otpremu, postavlja se duž motorizovanog valjkastog transportera, koji odprema pošiljku do područja gde se automatski sortira do odgovarajućeg špeditera. Mogućnost da se svaka pakovana pošiljka postavi bilo gde duž motorizovane transportne trake omogućava izuzetnu fleksibilnost i ocrtavanje različitih područja oko transportne trake.
 

Softverska i hardverska rešenja visoke tehnologije kompanije STAMH Solutions

Pripremljene pošiljke kreću se mehanizovanom transportnom trakom, štedeći trud i nepotrebno kretanje operatera. Na kraju, oni su u dometu posebne kamere sa ugrađenim skenerom za bar kod. Sa impresivnom brzinom i intenzitetom, sposoban je da prepozna i konvencionalne linearne 1D bar kodove i 2D, dvodimenzionalne bar kodove. Kompaktniji su od prvih, ali istovremeno nose mnogo više informacija.

Širok opseg čitanja skenera bar koda ugrađenog u kameru pozvao je softverski tim STAMH da redizajnira potrebe sortiranja Ozone.bg. Bez obzira na veličinu kutije ili pošiljke, posebna kamera je sposobna snimiti pokretne objekte u roku od mikrosekund, što zauzvrat omogućava obradu i sortiranje hiljada porudžbina u izuzetno kratkom vremenu.

PLC-ovi koji kontrolišu kameru i skener šalju potrebne informacije u poseban HPD transportni modul za sortiranje. Ovaj modul omogućava sortiranje pošiljaka na transportne linije različitih otpremnika. Na ovaj način svi odgovorni za blagovremenu isporuku narudžbina na Ozone.bg, zgodno i brzo ih primaju na kraju zasebne transportne trake, spremne za isporuku svakom nestrpljivom krajnjem kupcu ili lokalnoj fizičkoj prodavnici.
 

Brza logistika u skladištu znači zadovoljne kupce

Kako kaže inženjerka Nadežda Blagojeva, tehnički direktor u STAMH-u, „Transportni sistem povezuje različita područja i ubrzava procese. Na krajnje intuitivan način, transporteri organizuju proces pripreme narudžbine.

Operateri više ne moraju da nose tacne i pakete. Organizovani su u različitim oblastima, a ručnog rada je mnogo manje. Sada se narudžbine na Ozone.bg pripremaju brže i izlaze iz skladišta sa mnogo manje grešaka."

Zahvaljujući STAMH timu, distributivni centar sada u izuzetno kratkom roku može zadovoljiti povećane zahteve savremenog tržišta, kako krajnjih kupaca Ozone.bg tako i fizičkih prodavnica.