04/11/2022

Mobile Racking Systems – jedno od najboljih rešenja za skladištenje, bafering i distribuciju zamrznute hrane

Klijent: Белс je vodeći proizvođač i dobavljač zamrznutog povrća i zdravih mešavina povrća, blanširanog krompira, peciva, smrznutog voća i sladoleda. Njihova glavna logistička baza nalazi se u industrijskoj zoni grada Kazanlak, u blizini nepoznate doline ruža. Preduzeće se izdvaja izuzetno odgovornim ponašanjem u pogledu proizvodnje bez otpada, korišćenja obnovljivih izvora energije, čiste i odgovorne proizvodnje i aktivnosti magacina..

Zamrznutim proizvodima i mešavinama povrća i voća nisu potrebni konzervansi, što ih čini traženom, poželjnom i korisnom hranom.

Industrija i specifičnost: Bels se oslanja na sopstvene logističke i distributivne mreže, uspostavljene i razvijene u bliskoj saradnji sa STAMH Grupom, u pogledu novog logističkog čvorišta. STAMH dizajnira i snabdeva sistem regala pogodan za isplativo i ekološki prihvatljivo skladištenje i organizaciju paletizovane robe u hladnim skladištima proizvođača i hladnjačama.

Zaostaci energije iz rashladnih frižidera ne greju atmosferu, već se koriste za zagrevanje vode i kancelarija u jednom zatvorenom energetski efikasnom kolu. Kompanija koristi KOMPRESORE ZA HLADNJAČE CO2 umesto freon rashladnih sistema, što sugeriše skoro nulti uticaj na prirodu.

Mobile Racking System, koji je instalirala i dizajnirala STAMH Grupa, omogućava optimalno korišćenje prostora za skladištenje i zapreminu, što rezultira optimalnom upotrebom energije za hlađenje.

Lokacija projekta: Baferovanje i distribucija zamrznutih proizvoda zahtevaju brzo poslovanje, uvek pristupačne palete i optimalno korišćenje zapremine skladišta, u kombinaciji sa savršenom ventilacijom kada skladište nije u upotrebi. Nova logistička baza, koju je opremila STAMH Grupa, strateški se nalazi u centralnoj Bugarskoj, u blizini proizvodne jedinice Bels.

Period implementacije projekta: Tehnički, zadatak je završen u martu 2020. godine. Od tada, timovi STAMH Grupe obezbeđuju inspekciju, servisiranje i servisiranje novog Mobile Racking sistema.

Izazov: Konstantno održavanje na niskim temperaturama može biti skupo. Istovremeno, Bels mora da radi sa različitim paletama. Zbog toga su inženjerski i montažni timovi STAMH-a morali da osmisle, sprovedu i u funkciju stave u rad novo mehanizovano rešenje za reprojekturu za ukupno 1925 paleta različitih veličina i oblika:

  • Industrijske palete u dimenzijama 1000 x 1200mm i maksimalna visina od 2450mm.
  • Europalete u dimenzijama 800 х 1200mm i maksimalna visina od 2100mm.

Svi mehanički i električni elementi novog Mobile Racking sistema za skladištenje morali su da funkcionišu 24/7 na temperaturi od -20°C.

Implementirano rešenje: STAMH Grupa je kreirala funkcionalan i optimizovan projekat za potpuno novi Mobile Racking sistem za palete montiran na 6 mobilnih baza sa 5 nivoa dvostranog slaganja i slaganja u visinu. Sistem ima visinu veću od 10m. Ova vrsta rešenja eliminiše radne hodnike između svake skladišne jedinice, obezbeđujući više skladišnog prostora i tampon prostora za različite palete, kao i bolju upotrebu energije za hlađenje u objektu.

Kako bi obezbedili još korisniji prostor za skladištenje naš tim je instalirao i konvencionalni sistem za palete na periferiji i osmislio poseban prolaz oko ulaza u komoru za frižider.

Dostignuće: STAMH Grupa je osmislila i isporučila sve elemente i instalirala novi Mobile Racking sistem u izuzetno kratkom vremenskom periodu. Glavna tabla postavljena u blizini ulaza hladnog skladišta zaštićena je Differential Magneto-thermic prekidačem i kontroliše ceo sistem skladištenja. Svaka mobilna baza može da se kontroliše nezavisno, a koridor se otvara samo tamo gde i kada je to potrebno. Nedostatak hodnika između regala obezbeđuje više skladišnog prostora i optimalno korišćenje energije za zamrzavanje.

Novi Mobile Racking sistem omogućava pristup svakoj paleti u objektu, a jedini radni koridor ima širinu od 4,35m. Ravnomerno se raspoređuje kada su potrebne i ventilacija i hlađenje. Ukupna dužina sistema je 22,82m. Dakle, prostor se koristi mnogo bolje od konvencionalnih sistema za skladištenje. Zahvaljujući Mobile Racking sistemima za skladištenje iz STAMH-a, hladnjača Bels je isplativija, energetski efikasnija i ekološki prihvatljivija.

Više o STAMH Group sistemima skladištenja saznajte ovde;