26/05/2021

8 korisnih saveta za izbor pravog sistema skladištenja

Težina, vrsta i veličina robe koju skladištite mali su deo parametara koje morate imati na umu pri odabiru opreme za skladištenje.

Ulaganje u novi skladišni prostor praćeno je važnim upravljačkim odlukama vezanim za skladišnu opremu i sisteme koji će učiniti da vaše novo skladište radi za vas što efikasnije.

Delimo sa vama 8 korisnih saveta međunarodne kompanije STAMH Group, lidera u implementaciji različitih sistema skladištenja. Evo ih:

1. Odredite budžet za novu opremu za skladištenje - obično, što su veći kapitalni troškovi na početku, niži operativni troškovi mogu biti nakon toga. Svako ulaganje u mehanizaciju i robotiku mora dovesti do smanjenja operativnih troškova.

2. Maksimalno iskoristite horizontalni prostor u skladištu - dobro je što bolje iskoristiti sve skuplja industrijska područja. Mnogi sistemi polica, kao što su Drive-in, Mobile Racking ili Radio Shuttle sistemi, omogućavaju maksimalnu gustinu skladištenja.

3. Iskoristite vertikalni prostor u skladištu - za neke sisteme maksimalna visina police može biti ograničena samo lokalnim zakonodavstvom ili opsegom opreme za podizanje. Slaganje se često može obaviti na 6, 7 ili čak više nivoa.

4. Pristupačnost za opremu za dizanje - dobro je razmisliti o manevrisanju vašim viljuškarima, kamionima na gas ili električnim kamionima. Širina hodnika često zavisi od karakteristika opreme za dizanje.

5. Svestranost - potražite mogućnosti za korišćenje sistema regala za skladišne jedinice različitih veličina.

6. Odvojite različite zone - možete uzeti u obzir veličinu, oblik i promet proizvoda, bili oni paletizirani ili ne, kao i namene skladišta, tako da se svi procesi u njemu odvijaju što je brže moguće. Povežite različite zone automatskim transportnim sistemom kako biste ubrzali vezu između različitih zona.

7. Upravljanje zalihama - odaberite brzi pristup svakoj paleti ili kutiji, pikiranje velike brzine i odaberite odgovarajući WMS sistem za kontrolu i upravljanje kvalitetom.

Pogledajte više ovde: "4 važna saveta za izbor pravog WMS -a"

8. Integrišite sve procese u sistem koji dobro funkcioniše - logistički centri danas ne obavljaju samo skladištenje ili preuzimanje robe. Mnoge 3PL ili baze za ispunjenje prihvataju narudžbe direktno sa komercijalnih platformi na mreži i van mreže, obrađuju robu, pakuju, obeležavaju i pripremaju robu za otpremu, pa je savet STAMH grupe da sve ove jedinice funkcionišu u savršenoj sinhronizaciji.