14/03/2022

STAMH je instalirao industrijsku robotsku jedinicu za istovremenu paletizaciju više vrsta kutija

 • Klijent: Pettas Bulgaria AD je izuzetno uspešna kompanija, osnovana 2001. godine. Kompanija je vodeći proizvođač kvalitetnih biljnih ulja i margarina pod brendom FAMA.
   
 • Industrija i specifičnosti: Margarin koji proizvodi Pettas Bugarska AD je na bazi biljnih i životinjskih masti i dostupan je u prirodnom ili hidrogenizovanom obliku sa dodatkom mlečnog ulja. Namenjen je za neposrednu potrošnju i za kulinarske, konditorske i pekarske proizvode. 

  Brza roba i prehrambeni proizvodi zahtevaju fleksibilan rad, efikasnu paletizaciju i depaletizaciju, smanjenje operativnih troškova i brzu logistiku koja može da zadovolji potrebe tržišta, u okviru ograničenog roka trajanja proizvoda.
   
 • Lokacija projekta: U industrijskoj zoni Jambola nalazi se logistički centar koji proizvodi i paletizuje različite industrijske komade margarina sa brendom FAMA.

 

 • Period realizacije projekta i izazovi: Klijent je imao potrebu za implementacijom robotske ćelije za potpuno automatizovano paletiranje kalupa i kartona sa margarinom - industrijskim rezovima potpuno različitih veličina, težina i karakteristika. Skladišne jedinice / paketi / izlaze istovremeno sa dve različite transportne linije, a iz druge linije, prema zadatku, izlaze 4 različita proizvoda.

  STAMH je morao da dizajnira robotski kavez tako da se sa samo 1 industrijskim robotom proizvodi mogu distribuirati na 2 palete, sa minimalnom produktivnošću od ukupno 11 skladišnih jedinica u minuti.

  Osim paletiranja, robot je morao da postavi prazne industrijske palete i rešetke u početnu poziciju i dve vrste kartonskih pregrada na njih. Raspored proizvoda je morao biti različit za svaku vrstu proizvoda i za svaki red, kako bi se optimizovala i čvrsto napunila svaka paleta.

 • Implementirano rešenje: Da bi odgovorili na izazov, softverski i inženjerski timovi STAMH Grupe implementirali su kompletan sistem. U centru robotskog kaveza je industrijski 5-osni paletizator - KR180 R3200 PA, kapaciteta 180kg. i linearnom brzinom od 2 m/s, opremljen posebnim hvatačem koji istovremeno rukuje sa 2 vrste paleta, 2 vrste kartonskih podmetača / razdelnika i 5 vrsta proizvoda.

  Ostale periferne jedinice novog sistema za paletizaciju uključuju zaštitnu ogradu, kontrolne panele, HMI ekran osetljiv na dodir i kontrolnu tablu robota za paletizaciju, svetlosne barijere za dodatnu sigurnost, skladišta paleta i podmetača i transportne module za teške palete i transportere koji pripremaju serije za sakupljanje od robota.
   
 • Postignuće: Uprkos nepovoljnoj međunarodnoj logističkoj situaciji, tim STAMH Grupe je uspešno implementirao sofisticirani industrijski paletizator, a sistem već priprema paletu za ekspediciju. Robot uzima 4/20kg / i 6/30kg / i 2x/50kg / svakog proizvoda, respektivno, postižući radni kapacitet od 1.800 kg / sat svakog. Za određene proizvode, brzina novog paletizatora Pettas Bulgaria AD dostiže 2400 i 3000 kg/h.

  U režimu paletizacije težih proizvoda, novi industrijski paletizator, implementiran za Pettas Bugarska AD, može da preradi do 5000 kg/sat, prema specifičnim potrebama kompanije i vrsti proizvoda koji ulaze u kavez. Ako je potrebno, prilagođavanje na nove proizvode traje minimalno vremena.

  Tim kompanije za proizvodnju margarina obučen je za rad sa njegovom novom akvizicijom. Saznajte više o industrijskim robotima i robotskim ćelijama za paletizaciju kompanije STAMH, ovde.