08/07/2021

Novi trendovi mikro i nano punjenja i automatizacija na početku distribucijskog lanca

U kontekstu sve modernijeg okruženja e-trgovine, automatizovana rešenja za skladištenje i puštanje u rad pomažu trgovcima da postanu konkurentniji. Termini poput „kućne dostave“ i „onlajn kupovine“ deo su našeg svakodnevnog života. Način na koji se roba i usluge troše se promenio, COVID-19 katalizuje ove projekte, a kompanije reaguju.

Danas sve više potrošača kupuje u potpunosti na mreži i vrši mešovite kupovine - oni procenjuju i biraju proizvod na mreži, ali ga kupuju u prodavnici - ili obrnuto. Ovo je svetski trend. Kupci naručuju putem interneta, a kupovina se preuzima sa najbliže moguće lokacije. Trend u kome potražnja premašuje prenos postaje sve vidljiviji. Potreba za višekanalnom prodajom i isporukom raste.

Obrazac snabdevanja se takođe skoro potpuno menja. Broj pojedinačnih naloga raste, a kvalitetna usluga se uglavnom odnosi na smanjenje kašnjenja i grešaka u njihovom izvršenju.


Novi način distribucije i skladištenja

U prošlosti su distributivni centri bili uglavnom veliki i regionalni, sa ogromnim brojem SKU -ova. Postepeno je ovaj koncept zastareo u korist manjih centara. Termini kao što su mikroispunjavanje i nanoispunjavanje postaju sve relevantniji-to su logistička čvorišta koja se nalaze u gradu ili u blizini urbanih područja, koja su u mnogim slučajevima potpuno automatizovana. Ovi mali centri upravljaju malim i srednjim proizvodima bez paleta, ali obrađuju narudžbe mnogo brže od njihovih tradicionalnih ekvivalenta, što dovodi do zadovoljnijih kupaca jer je isporuka brza.

 

Što bliže, brže

Čitav proces regionalnog skladištenja proizvoda naziva se približavanje proizvoda kupcu, pa je isporuka izuzetno brza i uz manje logističke troškove.

S druge strane, zbog višeg stepena automatizacije, troškovi rada i prostora značajno su smanjeni.

U ovom članku delimo sa vama glavne prednosti ove vrste približnih logističkih centara:

  • Brža izgradnja i ugradnja;
  • Veća fleksibilnost u pogledu ponude;
  • Sposobnost upravljanja raznim kupovinama - kućna dostava, kupovina u online prodavnici ili naručivanje od prodavca;
  • Direktna veza između trgovca i kupca;


Zašto su automatizovani sistemi za skladištenje i puštanje u rad najprikladniji za ovu vrstu sistema?

  1. Potrebno je manje prostora za skladištenje - mašine za podizanje koriste neiskorišćeni vertikalni prostor, a horizontalni ringišpili se koriste sa niskim plafonima;
  2. Optimizacija i ubrzanje ronjenja - bez obzira na vrstu uskladištene robe, priprema se mnogo brže;
  3. Svijetli sistem, kolica za prikupljanje i tehnologije laserskih pokazivača dodatno ubrzavaju produktivnost i tačnost pripreme naloga za skladište;
  4. Smanjuje se broj operatera uključenih u određene narudžbe, kao i vaši operativni troškovi. Takođe se povećava efikasnost i eliminiše rizik od ljudske greške;
  5. Brza instalacija i puštanje sistema u rad, uz punu pomoć STAMH -a;
  6. Fleksibilnost sistema i mobilnost - ove mašine se mogu lako premeštati zbog modularnog dizajna, kao i u kombinaciji sa drugim sistemima za skladištenje.

Procenjuje se da kupovina mašine za vertikalno podizanje dovodi do povrata ulaganja u periodu od 6 do 18 meseci.