14/07/2020

STAMH Grupa se ističe kao lider u ukupnim rešenjima, ne samo u Bugarskoj

Intervju

Intervju sa gospodinom Ljubomirom Borisovim, menadžerom STAMH TECH-a i HYSTER BG-a iz STAMH grupe. 

Ljubomir Borisov je menadžer dve kompanije iz grupe STAMH. Jedna je STAMH TECH, koji se fokusira na dve glavne oblasti: profesionalnu opremu za čišćenje i automatske i poluautomatske mašine za pakovanje.

On je i menadžer Hyster BG Ltd., koji je ekskluzivni zastupnik za Bugarsku i Severnu Makedoniju za sve proizvode iz širokog asortimana opreme za dizanje pod brendom HYSTER, uključujući električne kamione, viljuškare, skladišnu opremu, mašine sa tzv. velikog nosivosti od 8,5 do 48 tona i mašine za rukovanje kontejnerima.

- Recite nam nešto o HISTER-u i zašto je STAMH izabrao ovaj brend za Bugarsku?

HYSTER proizvodi čitav niz mašina i četvrta je po veličini kompanija u svetu, proizvođač opreme za dizanje. Ono što je karakteristično i poznato je da proizvodi najširi asortiman mašina za podizanje. Zajedno sa HYSTER-om možemo isporučiti praktično sve - od najjednostavnijih ručnih paletnih viljuškara, preko električnih paletnih viljuškara, viličara, viljuškara, tri i četiri pomoćna električna kamiona, dizelskih i gasnih viljuškara nosivosti od 1,6 do preko 30 tona. Jedna od prednosti kompanije HYSTER su mašine za rukovanje kontejnerima.

Brend HYSTER je američki. Mašine koje su za evropsko tržište proizvode se u evropskim fabrikama - Italiji, Holandiji i Severnoj Irskoj. U zemlji radi mnogo mašina koje su uvezene pre nego što smo preuzeli distribuciju. Kupci i tržište su nas gurnuli da postanemo ekskluzivni predstavnik ovog brenda.

Najčešće se naši klijenti obraćaju STAMH-u kada im je potrebno kompletno rešenje za njihovo skladište ili skladišni prostor - počevši od sistema regala ili automatizovanih sistema skladištenja, prolaze kroz softver za skladištenje i logistiku koji upravlja ovim sistemima i dolaze do sve interne logistike za rukovanje teretom: skladištenje, utovar, istovar, unutar skladišni transport itd.

Tržište i naši kupci pokazuju nam pravce razvoja HYSTER-a u Bugarskoj. Često se u kompletnom projektu mora uzeti u obzir nekoliko faktora, kao što su: razmotriti koje skladište ili proizvodni sistem izabrati, sa kojim mašinama kombinovati, izabrati najprikladnije rešenje za kupca i na kraju, ali ne i najmanje važno mesto - da mu bude isplativ kao investicija.

- Od kada ste predstavnik brenda HYSTER?

Ekskluzivni smo zastupnik HYSTER-a za Bugarsku od 2016. Nudimo i uslugu HYSTER, a poslednjih godina smo usredsredili naše glavne napore na reorganizaciju ove delatnosti. Pre nego što smo odlučili da će se i uslužna delatnost organizovati koristili smo podizvođače. Sada možemo pružiti bolju uslugu svim našim klijentima. Ovo se ne odnosi samo na prodaju i isporuku opreme za dizanje, već i na garancijsko i postgarantno održavanje - održavanje mašina.

- Ko su vam veći klijenti za ove mašine i značajnije realizovane projekte?

Među velikim klijentima je i kompanija CARGO-PARTNER. Njihov novi logistički centar u Sofiji potpuno je opremljen opremom za podizanje HYSTER. Ovo uključuje skoro čitav asortiman električnih kolica, viljuškara za servisiranje sistema regala i viljuškara za aktivnosti utovara i istovara. TRANSPRESS je takođe naš veliki klijent - svi njihovi logistički centri u zemlji imaju naše mašine. Jedan od naših poslednjih uspešnih poslova je isporuka dve veoma zanimljive mašine za Dunapack - Rodina AD - vodećeg proizvođača ambalaže i valovitog kartona. To su posebne mašine od sedam tona iz Spacesaver serije HYSTER, koje su dizajnirane za rad u najmanjim mogućim prostorima, a istovremeno imaju veliku nosivost. Opremljeni su spajalicama ili stezaljkama. Trenutno isporučujemo mašine za nekoliko velikih projekata. Prvi od njih je za kompaniju Parallel EAD iz grada Sevlieva - proizvođača dušeka, nameštaja i materijala za proizvodnju nameštaja. Od nas su kupili čitav niz novih električnih mašina.

- Koji su još zanimljiviji projekti na kojima radite u poslednje vreme, a posebno - u oblasti automatizovanih skladišta?

Među velikim projektima koji su prošle godine realizovani u oblasti automatizacije bilo je novo automatizovano skladište kompanije KALINEL - visokoregalno skladište sa 3 kom. Automatizovani manipulatori paletama za regale (ASPM) opremljeni platformama za viljuške koje služe za preko 10 120 pozicija paleta. Ovaj projekat je u potpunosti implementirao STAMH - od dizajna do implementacije. Ovo su samo neki od velikih projekata koje smo nedavno sproveli.

- Koji su zanimljiviji i inovativniji proizvodi koje nudite svojim kupcima?

Mogu da podelim da smo se u gotovo svim oblastima fokusirali na proizvode, mašine i rešenja usmerena na robotiku i potpunu automatizaciju svih procesa u skladištu i proizvodnom prostoru. Od ove godine, na primer, STAMH-TECH sada nudi potpuno robotsku mašinu za čišćenje aerodromskih terminala, skladišta, proizvodnih objekata i još mnogo toga. Može se koristiti u bolnicama, školama, tržnim centrima i još mnogo toga. Karakteristika ove mašine je da ima svoju servisnu stanicu, što je čini potpuno autonomnom. Ova stanica puni mašinu vodom, ispušta prljavu vodu i puni baterije. Na ovaj način se čisti bez potrebe za operaterom. U našoj zemlji još uvek niko nema takvu mašinu. Ali mogu vam reći da za to postoji interesovanje. Postoje kupci koji traže ovu vrstu mašine i žele da je testiraju.

S druge strane, u slučaju opreme za rukovanje materijalom, inovacije brenda HYSTER razvijaju se u dva glavna pravca:

  • Jedan je skladištenje - uglavnom razvoj autonomnih mašina ili takozvanih AGV mašina. To su automatizovane mašine koje mogu obavljati određene aktivnosti i funkcije rukovanja teretom bez operatera.
  • Druga oblast u koju smo usmerili napore sa HYSTER-om u Bugarskoj su inovacije, sa integrisanim litijum-jonskim baterijama. Oni već dugo imaju takva rešenja za manje mašine, poput električnih kolica, slagača, viljuškara. Naš cilj je da prenesemo ovu tehnologiju na veće i teže mašine. Trenutno se razvijaju novi modeli, koji se napajaju litijum-jonskim baterijama velike nosivosti od 8 tona i više. To je ono što je već traženo na tržištu.

- Koje su glavne jedinice grupe?

STAMH je glavni deo holdinga i bavi se uglavnom kompletnim rešenjima i sistemima za skladišta i industrijske prostore. HYSTER-BG je naša jedinica opreme za dizanje. STAMH-TECH nudi mašine za čišćenje, kao i automatske i poluautomatske mašine za pakovanje. Većinom automatizovanih rešenja upravlja skladišni softver i rešenja kao što su WMS, TLC, PLC, koje kolege iz STAMH SOLUTIONS-a uspešno implementiraju u svaki skladišni sistem. STAMH-SERVICE vrši instalaciju, montažu, pregled i servis svih sistema za skladištenje i police kako bi se osiguralo njihovo savršeno funkcionisanje.

- Od kada ste u novoj zgradi?

Prošle godine, u septembru, preselili smo se u novu zgradu. Više nam odgovara i odražava ko smo zaista. Naša nova kancelarija samo je deo našeg razvoja poslednjih godina, što se ogleda u našem rastu kao kompanije, kao oblasti, kao grupe proizvoda i kao broj STAMH tima.

Trebala nam je nova, moderna i udobna kancelarija. Uskoro ćemo imati novo skladište. Prostire se na površini od 3 hektara. Biće organizovano kompletno skladištenje i proizvodnja komponenti za automatizovane skladišne sisteme. Takođe, tamo će biti organizovan servis kamiona i drugih mašina koje nudimo.

- Koje su nove inostrane kancelarije STAMH Grupe i kako se razvijaju?

STAMH je zastupljen u mnogim zemljama - Austriji, Bugarskoj, Italiji, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Rusiji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rumuniji i Moldaviji. Sačuvano je glavno jezgro, posebno u upravljanju preduzećem.

Poslednjih godina pojavili su se novi izazovi koji nam omogućavaju razvoj. Proširenje našeg poslovanja omogućilo nam je otvaranje novih kancelarija u Bukureštu, Skoplju i Novom Sadu. Naše predstavništvo u Moskvi takođe radi savršeno. STAMH kolege pomno prate i razvijaju tržište sistema za skladištenje u Evropi, Aziji i nedavno u Africi.

- Šta se dogodilo sa vašim poslom nakon pandemije? Da li vas je to konkretno omelo i čime?

Sigurno je bilo i ostalo je teško vreme za nas. S jedne strane, morali smo brzo da reorganizujemo naše timove kako bismo mogli da radimo na daljinu na isti način na koji smo radili i ranije. Ali STAMH-ovi tehnički, inženjerski i softverski timovi moraju da putuju, jer se naši projekti razvijaju širom sveta. Stoga se nadamo da će granična ograničenja biti ukinuta što je pre moguće. Danas se naš rad vraća normalnom dnevnom ritmu. Kriza će sigurno svima biti teška. Za one koji nisu bili spremni - došla je bukvalno niotkuda. Jedva da je bilo preduzeća ili ljudi koji su bili spremni za mere i ograničenja - to je dovelo do velikih poteškoća za celokupno poslovanje, koje već uspešno prevazilazimo.

To nas je svakako sprečilo da naša kancelarija bude zatvorena duže od dva meseca. Što se tiče komercijalne aktivnosti, naravno, imali smo ozbiljnih poteškoća - za veliki deo našeg tima svakodnevni posao vezan je za putovanja, sastanke sa klijentima i traženje novih potencijalnih projekata. Poslovna putovanja su bila teška, većina naših partnera je bila zabrinuta, uvedena su ograničenja za posete - prešli smo na sastanke na mreži, telefonske pozive i drugo. Tokom ovog perioda, nijedna kompanija iz grupe STAMH nije prestala da radi na tekućim i budućim projektima.

- Koje mogućnosti vam je kriza otvorila, ili će se tek videti?

Ono što svako može da uradi je da optimizuje svoje procese putem automatizacije - bilo u smislu pakovanja proizvoda, čišćenja, rukovanja teretom ili automatizacije čitavog intralogističkog procesa skladištenja i usluga. Ova kriza dovela je do povećanog interesovanja i potražnje za automatizovanim rešenjima. Samo oni mogu učiniti kompanije nezavisnijim od direktnog fizičkog prisustva osoblja i ljudskog faktora. Naš cilj je industrija 4.0 i pametnija tehnologija. Takve prakse su odavno prestale da budu deo budućnosti, već sadašnjosti koja nas okružuje. Možda će ova kriza delovati kao katalizator ovih procesa.

- Postoje li druge kompanije osim vaše koje nude složena rešenja?

U nekim sektorima smo najbolji, u drugima, nažalost, još uvek imamo šta da naučimo. Naša glavna snaga je u sveukupnom razvoju rešenja za automatizovane skladišne sisteme, mobilne police, kao i u svoj opremi koja je potrebna za sve moderniji način funkcionisanja vašeg skladišta, logističkog centra ili proizvodne baze. STAMH je vodeća kompanija, ne samo u Bugarskoj već i na Balkanskom poluostrvu. Snažni smo u softverskim sistemima i automatizaciji skladišta. Mogu reći da smo u ovim oblastima tržišni lider za određene regione. Za sada je STAMH jedina kompanija u regionu koja može uspešno implementirati neke vrste velikih projekata za potpuno automatizovana skladišta.

- Koje još zanimljive vesti postoje u STAMH grupi?

STAMH ima potpuno novu strategiju digitalizacije. Imamo novu veb platformu. Ovo je nešto važno i tome pridajemo veliki značaj. Naša nova digitalna strategija odražava na nov i detaljan način lice STAMH-a pred svim našim partnerima. Dugo nam je trebalo. Jedna važna stvar koju želimo da podelimo je da naša komunikaciona strategija nije usredsređena na preplavljivanje korisnika beskorisnim informacijama. Nastojimo da svojim partnerima pružimo korisne i zanimljive informacije. Kao lider na tržištu, jedan od naših glavnih ciljeva je razvoj sektora.

- Recite nam o značajnijim projektima u oblasti čišćenja opreme.

STAMH TECH je dobavljač mašina za čišćenje na oba terminala na aerodromu u Sofiji. Dugo se ova oprema samo iznajmljivala, nakon čega su odlučili da od nas kupe nove mašine za oba terminala. Aerodrom je dovoljno dugo koristio naše mašine i uverio se u njihov kvalitet, kao i uslugu i održavanje koje pružamo nakon kupovine. Početkom ove godine isporučili smo novu, prilično veliku mašinu za čišćenje terminala luke Varna - Istok. 2017. godine kupljen je opštinski dizel motor sa kontejnerom od šest kubika za čišćenje terminala luke Varna - zapad u gradu Devnia.

Tokom perioda rada, uprava luke se uverila u kvalitete mašina. Uslovi za čišćenje tamo su veoma teški: postoje rasuti tereti, poljoprivredni i hemijski proizvodi - sve što je moguće za čišćenje šta vam padne na pamet. Kao rezultat našeg partnerstva, početkom ove godine uprava luke odlučila je da investira u mašinu za čišćenje terminala luke Varna - Istok i ponovo nas je izabrala za dobavljača. Isporučili smo mašinu Dulevo - lidera u proizvodnji industrijske profesionalne opreme za čišćenje. Ovo je moj razlog za ponos.

Jedna od naših najvećih prednosti, posebno u oblasti opreme za čišćenje, je naša sposobnost da isporučujemo i servisiramo složene i velike mašine, kao i da sprovodimo složene projekte za industrijsko čišćenje. Ostali naši klijenti za ovu opremu su velika preduzeća u industrijskoj grani kao što je Devnia Cement, velika preduzeća u metalurgiji kao što je KCM Plovdiv, preduzeća u drvoprerađivačkoj industriji, kao što je KRONOSPAN, proizvodnja građevinskih smeša i proizvoda kao što je KNAUF.

- Šta biste rekli na kraju našeg razgovora?

U svojoj dugoj praksi STAMH je uspeo da se etablira kao neprikosnoveni lider u regionu u 8 glavnih oblasti - skladišni sistemi, automatizovani skladišni sistemi, robotika, mašine za foliranje i pakovanje, oprema za podizanje, ugradnja, inspekcija i servis, oprema za industrijsko čišćenje i poslednje, ali ne i najmanje važno mesto - softver za skladištenje, logistiku i proizvodne pogone. Na ovaj način STAMH uspeva da ponudi sve što vam je potrebno za savremene sisteme skladištenja.

- Nešto što je simbol kompanije?

Mislim da je, s obzirom na situaciju, STAMH izuzetno stabilan i razvija se u pravom smeru.

Konstantno napredujemo i poboljšavamo naše proizvode i usluge kako bismo razvili poslovanje naših kupaca u pravcu automatizovanih rešenja, jer verujemo da je to budućnost.

- Tvoj moto?

Nešto zanimljivo što bih želeo da podelim sa vašim čitaocima je da je STAMH skraćenica od naše glavne delatnosti - Tehnologije skladištenja i rukovanje materijalom.

STAMH je rešenje za svako skladište.