10/03/2021

Odabir pravih sistema za vaš distributivni centar

Skladište ili logistički centar ključni su za logistički lanac, i procesi u njima su od velike važnosti za opsluživanje krajnjih kupaca.

Bilo da vaše distribucijsko čvorište služi krajnjim kupcima ili distributerima, intralogistički procesi u njemu su ključni. Skladište je početak, kraj ili središte svakog logističkog procesa, a način na koji se poslovanje razvija je od suštinskog značaja za uspeh vašeg poslovanja.

Sistemi regala, koji imaju težak zadatak skladištenja i organizovanja robe, imaju različite parametre i različitu nosivost. Neki od njih, poput polica Light Bi Block, imaju nosivost od 800kg. po polici. Drugi, poput regala za palete, mogu skladištiti paletiranu robu težine 25 do 1.500kg. Ugaoni regali tipa Mezanin dupliraju horizontalni prostor za skladištenje i rad dodavanjem dodatnog horizontalnog nivoa.
 

Zašto i kako su automatizacija i mehanizacija korisni?

Pored vrste, zapremine i težine uskladištenih proizvoda, sve važniji faktor u izboru paleta ili drugih vrsta regala je nivo mehanizacije i automatizacije čitavog sistema. Zavisi od toga koliko će brzo moći da odgovori na sve dinamičnije okruženje i sve veći broj naloga za obradu u skladištu. Nivo mehanizacije i automatizacije takođe određuje vaše troškove za operativno osoblje ili održavanje opreme za dizanje - što je veći nivo, ti troškovi će biti manji u budućnosti.

Potpuno automatizovane mašine za vertikalno podizanje, na primer, za automatsko pikiranje, izuzetno su pogodne za e-trgovinu koja traži maksimalno korišćenje vertikalnog prostora i obradu mnogih naloga, praktično istovremeno. Prema Evropskom izveštaju o e-trgovini, 2020. bugarsko online tržište je poraslo za oko 9% u odnosu na 2019. godinu, dostigavši 974 miliona evra u obimu, što dovodi do povećanja potražnje na mreži i kao posledica - hitne potrebe za automatizacijom i mehanizacijom procesa u lancu dostava.
 

Da li je područje koje imam važno?
 

Prema BGSKLAD-u, jednoj od najvećih platformi za kupovinu i iznajmljivanje skladišnog prostora, sve više malih transportnih i kurirskih kompanija iz prehrambene industrije takođe želi da razvije svoja distributivna čvorišta.

S tim u vezi, naravno, i industrijsko područje koje imate je važno pri izboru. Prema istoj platformi, teren za velike logističke centre nije veliki, što dovodi do potrebe za maksimalnim iskorišćavanjem raspoloživog prostora. Paletni regali i rešenja sa visokim nivoom mehanizacije, poput mobilnih regala i radio šatlova ili potpuno automatizovana skladišta paleta, pogodni su kada tražite maksimalno iskorišćavanje raspoloživog prostora, brzu obradu paleta i minimalne operativne troškove.

Visoka efikasnost i kao rezultat toga - brzina isporuke i usluga krajnjim kupcima i distributerima glavne su prednosti ovih sistema. Skoro nužno, opremljeni su sve pametnijim softverskim rešenjima, IoT-om ili međusobno povezanim uređajima koji nezavisno prenose podatke, WMS rešenjima pete generacije i softverskim i hardverskim sistemima koji vam omogućavaju da primenite najoptimalnije intralogističke strategije.