26/10/2021

Automatski sistemi za skladištenje elektronskih komponenti

Čuvanje i upravljanje zalihama igraju ključnu ulogu u elektronskoj industriji. To je zato što elektronske komponente zahtevaju, s jedne strane, brzo i precizno upravljanje različitim fazama nabavke i inventara, as druge - poštovanje određenih kontrolisanih uslova sredine (prema specifičnim standardima i protokolima).

Izuzetna konkurentska prednost u elektronskoj industriji je upotreba sistema automatskog upravljanja. Omogućavaju brže i bolje poslovanje i, shodno tome, povećanje efikasnosti logističkih procesa.

Evo problema koji nastaju tokom skladištenja i rada u distributivnim centrima, kao i odluka koje se mogu doneti:


Problemi sa skladištenjem elektronskih komponenti

Postoje dva glavna problema sa elektronskim komponentama: njihovo operativno upravljanje i specifični zahtevi za skladištenje i bezbednost.

  • U pogledu operativnog upravljanja, problemi su uzrokovani izuzetno širokim spektrom komponenti i malom veličinom svakog detalja. Upravljanje velikim brojem različitih artikala ili SKU-ova dovodi do poteškoća i kašnjenja u pronalaženju prostora za skladištenje. To zahteva nove pristupe bržem i lakšem puštanju u rad, inače bi posledica bilo prekomerno kašnjenje u celom lancu operacija i snabdevanja.

 

  • Specifičnosti i uslovi skladištenja su od najveće važnosti kada je u pitanju sprečavanje propadanja elektronskih komponenti. Uzimaju se u obzir tri glavna aspekta: vlažnost – posebno za delove osetljive na vlagu, temperatura i prisustvo prašine.


Navedeni aspekti značajno utiču na kvalitet elektronskih materijala. Zato strogi standardi poput IPC/JEDEC J-STD-033B.1 definišu zahtevne metode pakovanja, skladištenja, transporta i upotrebe elemenata osetljivih na vlagu, dok se ISO 14644 odnosi na nivo čistoće vazduha.
 

Kako su vertikalni sistemi lifta, sa svojim sve inovativnijim rešenjima, u stanju da obezbede rešenja za ove probleme?
 

  • Prostorno rešenje za skladištenje i puštanje u rad elektronskih komponenti: Zahvaljujući svojoj modularnoj strukturi, mašine za vertikalno podizanje prilagođavaju se svakoj potrebi, koristeći raspoloživi vertikalni prostor i mogu da uštede do 90% površine skladišta. Skladištenje elektronskih komponenti je bezbedno i jednostavno - automatski sistemi za skladištenje sa vertikalno postavljenim tacnama su savršeno pogodni za skladišta u kojima se skladišti veliki broj komponenti, različitih po vrsti, težini i veličini. Najnovija dostignuća u ovim sistemima nude dinamičku kontrolu visine svakog ležišta i automatsku kontrolu težine.
     

Skladištenje elektronskih komponenti u zatvorenim automatizovanim sistemima rešava i druge probleme vezane za upravljanje ovom vrstom materijala:
 

  • Prisustvo prašine. Prašina može da utiče na integritet elektronskih delova, ali sistemi za automatsko skladištenje ili puferovanje u ležište su zatvoreni sistemi, čime se može izbeći kontaminacija prašinom uskladištenih komponenti;

  • Sigurnost rukovaoca je takođe zagarantovana mogućnošću dodavanja ESD (elektrostatičkog pražnjenja) kontrolnog sistema, neophodnog pri radu sa elektronskim komponentama.
     
  • Modularna rešenja za različita klimatska okruženja: Postoje 3 glavna inovativna tehnološka rešenja u vezi sa kontrolisanim klimatskim okruženjem, koja se mogu neprimetno integrisati u automatski vertikalni sistem skladištenja, čime se dalje proširuju oblasti primene.


Kontrola vremena:

Mašina za vertikalno podizanje je dizajnirana da postane idealno rešenje za skladištenje osetljivih elektronskih komponenti koje zahtevaju preciznu kontrolu temperature i vlažnosti. Tehnologija Climate Control omogućava skladištenje u temperaturnom opsegu od + 2 ° C do + 25 ° C (± 1 ° C), sa maksimalnom vlažnošću do 50%.

 

Kontrola čistoće i tehnologija čiste sobe:

U slučaju elektronskih komponenti osetljivih na prašinu, potrebno je raditi u čistim prostorijama kako bi se sprečilo zagađenje iz spoljašnje sredine. Dodatne tehnologije čistih prostorija automatizovanih mašina za vertikalno podizanje ispunjavaju stroge standarde ISO 14644, klase 7 i 8.

 

Kontrola vlažnosti:

Prilikom rada sa materijalima osetljivim na vlagu, neophodno je održavati vlažnost okoline ispod određenog praga kako bi se sprečilo oštećenje uskladištenih predmeta. Specijalni Dri sistemi u automatskim mašinama za vertikalno podizanje su specijalno dizajnirani da garantuju relativnu vlažnost ispod 5%, čime se obezbeđuje pravilno skladištenje skupih i osetljivih elektronskih komponenti.