21/09/2021

Novi sistemi za skladištenje i optimizacija skladišnog prostora za Party Drinks

 • Klijent: Party Drinks Ltd.

 

 • Industrija: Brend je specijalizovan za proizvodnju i promet gaziranih i negaziranih bezalkoholnih pića, energetskih i voćnih napitaka, ledenog čaja i stone vode.

 

 • Lokacija projekta: I fabrika i skladište Parti Pića se nalaze u blizini grada Plovdiva, na glavnom putu 375, između Joakima Grujeva i Kadieva;

 

 • Izazovi: Čuvanje i logistika brzih pića imaju svoje specifičnosti. Glavne skladišne jedinice su gomile i teške palete. Istovremeno, kupac vrlo dobro zna koliko je važno održavati dobar komercijalni izgled ambalaže kako bi proizvodi mogli lako pronaći svoju prodaju na tržištu. Izbor pravih mehanizovanih i robotskih sistema regala za palete bio je ključan.

  Sistemi koje je kupac odabrao morali su biti projektovani tako da osiguraju maksimalnu iskorišćenost skladišnog prostora i brz promet.
   
 • Period implementacije i dodatne specifičnosti: Klijent se obratio STAMH -u za potrebe projekata za sisteme skladištenja teške paletizovane robe. S jedne strane, skladišni prostor je morao biti optimiziran, a s druge strane brzo i efikasno skladištenje i preuzimanje paleta. Projektovanje, isporuka i ugradnja sistema za skladištenje paletizirane robe završeno je pre sredine 2021.

 

 • Implementirano rešenje: STAMH je izgradio 2 visokotehnološka sistema za skladištenje paletizovane robe - sistem za skladištenje gravitacionih valjaka tipa Live Storage i sistem za skladištenje radio šatlova, opslužen robotskim platformama koje skladište i preuzimaju palete u dubinu.

Visina oba sistema za skladištenje je nešto više od 11 metara, a oba imaju ukupno 6 nivoa slaganja. Dva skladišna sistema su pozicionirana u jednom skladištu i imaju različite prednosti koje kupac sada može da iskoristi:

Skladišni sistem LIVE STORAGE se servisira s jedne strane, a druga se koristi samo za slaganje. Njegova glavna prednost je to što uključuje valjkaste gusenice sa nagibom od 10%, koje omogućavaju klizanje palete samo gravitacijom, čineći sistem izuzetno energetski efikasnim. Instalacija ovog sistema omogućila je klijentu:

 • Savršen promet po FIFO metodi;

 • Maksimalno korišćenje raspoloživog prostora;

 • Savršena kontrola proizvoda;

 • Veliki izbor proizvoda ispred sistema, spremnih za slaganje


Police za palete, poput Radio Shuttle-a, omogućavaju promenu strategije skladištenja i preuzimanja i mogu ih servisirati bilo koja strana. Ovo poluautomatsko rešenje za tešku paletizovanu robu sada omogućava Parti Drinks-u da izvršava robotsko preuzimanje i slaganje paleta, zahvaljujući posebnoj platformi za šatlove koja:
Postiže brzinu od 8 m / s kada je opterećen i 1 m / s kada je istovaren;
Sposobni za transport i skladištenje paleta na dubinama do 1.500 kg;
Ima izuzetno dugotrajne industrijske baterije, sposobne do 16 sati intenzivnog rada uz kratak period punjenja;


Dostignuće: Zahvaljujući novoj opremi za skladištenje iz STAMH -a, skladište kupaca pretvoreno je u izuzetno fleksibilan distributivni centar, sposoban da baferuje preko 2.760 paleta, direktno iz proizvodnje kompanije. Robotske platforme Radio Shuttle pružaju brzinu i automatizovane načine skladištenja i preuzimanja, a tehnologija Live Storage smanjuje vreme potrebno za slaganje paleta.
Oba sistema optimizuju prostor u skladištu, smanjuju vreme i rastojanje koje je prešla podignuta oprema i, shodno tome, njenu amortizaciju.

Kupac sada može efikasno koristiti vertikalni i horizontalni prostor, kao i fleksibilne strategije za prijem, skladištenje, preuzimanje i otpremu paletizirane robe.