31.07.2024

Предимства и примери за комбиниране на различни складови системи

Конзолни стелажи за дългомерни товари

КАК И ЗАЩО МОЖЕМ ДА ИНСТАЛИРАМЕ РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ СТЕЛАЖИ ЗА ПАЛЕТА И НЕПАЛЕТИЗИРАНИ СТОКИ В ЕДИН И СЪЩИ СКЛАД?

STAMH е международна компания с повече от 15 000 проекта по целия свят и в много случаи откриваме, че най-добрият начин за постигане на успех в инженеринга на складови системи е чрез комбиниране на различни решения в рамките на същото складово пространство;

Проектирането и инсталирането на разнородни системи от стелажи в едно и също индустриално пространство, склад или дистрибуционен център може да предложи множество предимства. Тази интралогистична стратегия оптимизира използването на пространството, повишава оперативната ефективност и увеличава гъвкавостта по отношение на видовете съхранявани продукти;

Тук, споделяме подробен анализ на причините, поради които интегрирането на различни складови системи повече от препоръчително:

КОМБИНАЦИЯТА ОТ СТЕЛАЖИ МОЖЕ ДА ОПТИМИЗИРА ПРОСТРАНСТВОТО В СКЛАДА

• Максимизиране на полезното вертикално пространство;
  • По-ефективно използване на подовото пространство в склада;

РАЗЛИЧНИ СТЕЛАЖИ ЗА ПОВИШЕНА ОПЕРАТИВНА ЕФЕКТИВНОСТ

• По-бързо складиране и извличане на стоките;
  • По-ефективно управление на инвентара в склада;

ПО-ГОЛЯМА ГЪВКАВОСТ ПРИ СЪХРАНЕНИЕ С КОМБИНАЦИИ ОТ РАЗЛИЧНИ СТЕЛАЖИ

РАЗЛИЧНИ КОМБИНИРАНИ СИСТЕМИ ОТ СТЕЛАЖИ, ЦЕЛЯЩИ ПОВЕЧЕ РЕНТАБИЛНОСТ

• Намаляване на капиталовите разходи в склада;
  • Системи от стелажи за намаляване на оперативните разходи;

СТЕЛАЖИ И СКЛАДОВИ СИСТЕМИ ЗА ПОВИШЕНА БЕЗОПАСНОСТ В СКЛАДА

• Намаляване на риска от инциденти;
  • Спазване на различни изисквания за безопасност;

КОМБИНАЦИЯТА ОТ СТЕЛАЖИ МОЖЕ ДА ОПТИМИЗИРА ПРОСТРАНСТВОТО В СКЛАДА

• МАКСИМИЗИРАНЕ НА ПОЛЕЗНОТО ВЕРТИКАЛНО ПРОСТРАНСТВО

Едно от основните предимства на комбинирането на различни стелажи за палетизирани и непалетизирани товари е ефективното използване на вертикалното пространство. Конвенционалните стелажи, например, се проектират за да използват напълно височината на склада, позволявайки съхранение на палети на няколко нива, според височината на склада;

Стелажите тип Mezzanine допълнително подобряват използването на вертикалното пространство, като добавят допълнителни етажи в склада. Тези решения предоставят допълнително хоризонтални пространство за съхранение и обширни оперативни зони, което прави възможно организирането на различни видове стоки, както и добавянето стелажи, инсталирани на веки отделен етаж от конструкцията;

Различни автоматизирани складови решения са специално проектирани и създадени, за да постигнат максимална височина на складиране, като същевременно могат да бъдат инсталирани на минимална площ. Това са вертикалните лифт машини, които осигуряват сигурно, вертикално съхранение и оптимална организация на продуктите, в съчетание със сглобяване на поръчки за непалетизирани товари;

• ПО-ЕФЕКТИВНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПОДОВОТО ПРОСТРАНСТВО В СКЛАДА

Мобилните складови системи от STAMH Group са особено ефективни за оптимизиране на хоризонталните площи. Те затварят пътеките между стелажите за палети. Когато не е необходим достъп, тези системи освобождават значителна хоризонтална площ за складиране на допълнителни палетизирани или непалетизирани складови единици;

Shuttle системите също допринасят за ефективно използване на подовото пространство и обема в склада. Те осигуряват съхранение на палета с висока плътност, като позволяват палетите да се складират по-дълбоко в системата, като така се максимизира използването на наличната индустриална площ;

Съществуват изключително ефективни нови палетни стелажи и роботизирани системи, като Atlas 2D Shuttle решението, при която нивото на роботизация и автоматизация е по-високо. Новите платформи на Atlas 2D Shuttle се движат както в дълбочина, така по ширина на стелажите, автономно;

Транспортните коридори в Atlas 2D Shuttle системите са максималнo тесни, отваряйки повече полезно пространство за съхранение на палети и по този начин - по-ефективно използване на подовото пространство в склада;

РАЗЛИЧНИ СТЕЛАЖИ ЗА ПОВИШЕНА ОПЕРАТИВНА ЕФЕКТИВНОСТ

• ПО-БЪРЗО СКЛАДИРАНЕ И ИЗВЛИЧАНЕ НА СТОКИТЕ

Подобряването на времето за съхранение и извличане на стоки е от съществено значение за оперативната ефективност в склада. Live Storage системите от стелажи, както и Carton Flow складовите системи за кутии и кашони, осигуряват придвижване на стоките до фронталната част на складовата система само с помощта на гравитачни сили. Това намалява времето и разходите, свързани със съхранението и извличането на стоките;

Складовите системи за кутии, кашони и по-малки предмети подобряват ефективността на операциите по подбор за по-малки предмети, осигурявайки по-бързо и точно изпълнение на поръчките;

Разбира се, автоматизацията на всяка повтаряща се или тежка интралогистична операция води до по-нататъшна оперативна ефективност в дистрибуционния център! WMS софтуерите за управление на склад и логистика, автоматизираните динамични конвейери или AMR складовите роботи могат да ускорят транспортирането, управлението на инвентара и целия работен поток;

• ПО-ЕФЕКТИВНО УПРАВЛЕНИЕ НА ИНВЕНТАРА В СКЛАДА

Ефективното управление на инвентара е друго значително предимство на комбинирането на различни стелажи и складови системи. Софтуерът на автоматизираните складови системи разполага с информация, свързана с всяко пале или друга складова единица, което подобрява проследяването на инвентара и намалява вероятността от грешки;

Вертикалните лифт машини например, автоматизират вертикалното съхранение и извличане, а интегрираният софтуер за склад и логистика проследява всяка операция по съхранение и извличане, водейки до невероятно прецизен контрол на инвентара. Достъпът до всяка складова единица може да бъде лимитиран чрез системи за контрол на достъпа до всяка верикална лифт машина. Това превръща тези решения в изключително подходящи, когато се налага съхранението на ценни продукти с много висока стойност;

Решенията, като MITO и стелажите за проходни кутии или по-малки предмети са идеални за организиране на по-малки предмети, правейки управлението на инвентара по-ефективно и намалявайки времето, необходимо за намиране на специфични артикули. Тези стелажи създават многобройни места за съхранение и всяко едно от тях е достъпно и лесно откриваемо;

ПО-ГОЛЯМА ГЪВКАВОСТ ПРИ СЪХРАНЕНИЕ С КОМБИНАЦИИ ОТ РАЗЛИЧНИ СТЕЛАЖИ

• АКОМОДИРАНЕ НА РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ СТОКИ – ПАЛЕТНИ СТЕЛАЖИ, СТЕЛАЖИ ЗА ЛЕКИ ТОВАРИ И АВТОМАТИЗИРАНИ СИСТЕМИ

Комбинирането на различни стелажни системи предоставя гъвкавост при акомодирането на различни видове стоки. Конзолните складови системи са идеални за съхранение на дълги предмети като тръби и дървен материал, докато мобилните стелажи са идеални за плътни решения за съхранение, необходими за архивни кутии, книги и подобни артикули;

Бизнесите, които комбинират различни складови решения, могат да диверсифицират инвентара си, за да разпределят палети, непалетизирани стоки, малки предмети, стоки с нестандартни форми и размери и дори дългомерни товари. Това създава гъвкавост и адаптивност към различни пазарни ситуации;

• ВЪЗМОЖНОСТ ДА БЪДЕЩ РАСТЕЖ И СКЛАДИРАНЕ

Скалируемостта е от съществено значение за растящите бизнеси. Системите от стелажи тип Mezzanine, например, са високоадаптивни и могат да бъдат разширени с нарастването на бизнеса, предоставяйки допълнително пространство за съхранение, без нужда от разширяване на сградата;

Дори по-малките и по-леки решения за кутии и по-леки товари, като системите тип Idea 5, с техния модулен дизайн, позволяват лесна реконфигурация, за да отговарят на променящите се нужди за съхранение, осигурявайки ефективност и адаптивност на склада;

Освен инженеринг, проектиране и въвеждане в експлоатация на нови системи, компаниите интегратор като STAMH Group предлагат услуги по сглобяване, разглобяване и преместване на различни складови системи, независимо от типа стелажи за съхранение, от която имате нужда;

РАЗЛИЧНИ КОМБИНИРАНИ СИСТЕМИ ОТ СТЕЛАЖИ, ЦЕЛЯЩИ ПОВЕЧЕ РЕНТАБИЛНОСТ

• НАМАЛЯВАНЕ НА КАПИТАЛОВИТЕ РАЗХОДИ В СКЛАДА

Комбинацията на различни складови системи може значително да намали капиталовите разходи. Оптимизирайки вече съществуващото пространство, води до по-малка нужда от допълнителни складови площи, което може да бъде скъпо, особено когато цените на индустриалните имоти са високи и се намират близо до по-големи градове;

Мобилните складови системи, Live Storage системите и самоносщите, Self-supporting решения са създадени, за да предлагат плътно съхранение на палети, оптимизирайки обема на всяко складово съоръжение;

Live Storage системите също помагат за намаляването на разходите за оборудване, като редуцират броя на мотокарите и подемната техника, необходими за управление на инвентара в склада.

• СИСТЕМИ ОТ СТЕЛАЖИ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ОПЕРАТИВНИТЕ РАЗХОДИ

Комбинирането на различни решения и стелажи позволява организиране на процеса по по-интелигентен и ефективен начин. Комбинирането на гравитачни решения за кутии и кашони с конвейерни системи и технологии, например, организира процесите в склада, така че няма нужда от ръчни операции и преодоляване на дълги разстояния в търсене на различни артикули в склада;

Мобилните стелажни системи помагат за намаляване на оперативните разходи в студени складове и камери със специални условия на съхранение, тъй като поддръжката на тези условия е ресурсоемка. В тази връзка, оптималното използване на всеки кубичен метър води до значителна оптимизация на тези разходи;

По същия начин, различни автоматизирани складови системи минимизират разходите за труд, като автоматизират повтарящи се задачи, водейки до значителни спестявания на оперативните разходи, свързани с човешки труд и или изпълнението на по-тежки и непосилни задачи;

Изключително търсени са всички гравитачни системи, като Live Storage решенията за палета и Carton Flow системите за скоростно пикиране на артикули - те значително намаляват потреблението на енергия и разбира се, разходите на дневна, месечна или годишна база;

СТЕЛАЖИ И СКЛАДОВИ СИСТЕМИ ЗА ПОВИШЕНА БЕЗОПАСНОСТ В СКЛАДА

• НАМАЛЯВАНЕ НА РИСКА ОТ ИНЦИДЕНТИ

Безопасността е от първостепенно значение във всяка складова среда. Конвенционалните системи от стелажи предоставят стабилно и сигурно съхранение на тежки палети, намалявайки риска от падащи предмети, като позволят интеграцията на стоп палети, специални предпазни мрежи и дори протектори за самата система от стелажи в основата;

Други решения като автоматизираните VLM – вертикални лифт машини и Movibloc решенията например, могат да осигурят лимитран достъп и заключване на цяла складова единица или модул за складиране на по-леки, непалетизирани стоки;

Комбинацията от различни системи с допълнителни подобрения за безопасност, води до възможност за сигурно и безопасно складиране и обработка на различни като обем, тегло и параметри стоки;

• СПАЗВАНЕ НА РАЗЛИЧНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Спазването на различни регулации и изисквания за безопасност в склада е сред приоритетите на екипите на STAMH Group, при проектиране на нови складови системи;

Всички системи от стелажи или автоматизирани складови системи, които решите да комбинирате, отговарят на стриктни стандарти за безопасност, осигурявайки сигурна работна среда;

В резюме можем да кажем, че стратегическото комбиниране на различни складови и стелажни системи в дистрибуционните центрове може значително да подобри общата ефективност на цялата складова система, гъвкавост и безопасност, което в крайна сметка води до по-продуктивни и ефикасно процеси;

Този подход не само максимизира използването на наличното пространство, но и подобрява оперативните работни процеси, като осигурява възможност за адаптиране към бъдещ растеж и променящи се нужди за съхранение.