25/11/2021

Το 2021, οι εταιρείες e-Commerce εξόπλισαν τα κέντρα logistics τους, με σύνθετα συστήματα ραφιών

Η σημαντική ανάπτυξη του e-Commerce είχε θετικό αντίκτυπο στπυς παρόχουν αποθηκευτικώνλύσεων, οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες της αγοράς, κατάφεραν να σημειώσουν σημαντική ανάπτυξη φέτος. Τέτοια είναι η περίπτωση της STAMH Systems - της ρουμανικής μονάδας του Ομίλου STAMH, της οποίας τα έσοδα ξεπέρασαν τα περσινά, χωρίς να αλλάξουν οι τιμές των ήδη συμφωνημένων προσφορών, ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών των βασικών πρώτων υλών συστημάτων αποθήκευσης στις αρχές του 2021.

Οι ειδικοί της εταιρείας στα συστήματα ραφιών, έχουν εφαρμόσει αρκετές σύνθετες λύσεις το 2021. Σε μία από αυτές, η STAMH Systems χρειάστηκε να παραδώσει περισσότερα από 80 φορτηγά, παρά τη δύσκολη διεθνή κατάσταση των logistics.

Σχετικά με τις προκλήσεις της αγοράς στο πλαίσιο μιας διεθνούς πανδημίας, και την ανάγκη οι εταιρείες να εξοπλίσουν και να επανεξοπλίσουν τις βάσεις logistics τους, επικοινωνήσαμε με τον κ. Mihai David, Διευθυντή της STAMH Systems, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο περιοδικό - Logistic Post Romania.

Logistic Post Romania: Πώς πάνε οι πωλήσεις των αποθηκευτικών συστημάτων ραφιών για την STAMH, φέτος?

Παρά τις δυσκολίες, το 2021 αποδείχθηκε μια νικηφόρα χρονιά για την STAMH Systems. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, φτάσαμε και ξεπεράσαμε μάλιστα τα νούμερα, σε σύγκριση με το 2020. Είμαστε μια νέα εταιρεία και συνεχώς μεγαλώνουμε. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορύφωση, γι' αυτό το 2021 ήταν μια χρονιά για να προσελύσουμε νέους ανθρώπους στην εταιρεία, να νοικιάσουμε ένα μεγαλύτερο γραφείο και να εξερευνήσουμε νέες περιοχές, προϊόντα και καινοτόμες τεχνολογίες αποθήκευσης.

Logistic Post Romania: Υπάρχει κάποια διαφορά στους τύπους των συστημάτων αποθήκευσης ραφιών που αναζητά η αγορά φέτος, σε σύγκριση με αυτά που ζητούσαν οι πελάτες της STAMH το 2020?

Μέχρι στιγμής, σε σύγκριση με τις παραγγελίες που λάβαμε για τα συστήματα αποθήκευσης παλετών το 2020, φέτος παρατηρούμε αύξηση της ζήτησης για Συστήματα Αποθήκευσης κατάλληλα για ταχύτερες εργασίες "picking" και online παραγγελίες.

Επιπλέον, η ανάπτυξη των πελατών μας και της ψηφιακής τους πλατφόρμας e-Commerceη, οδήγησε στη μερική εξάλειψη των διαμεσολαβητών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτό συμβαίνει με τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής, οι οποίες δεν σημείωσαν μεγάλη ανάπτυξη σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων και έπρεπε να εγκαταλείψουν τις υπηρεσίες logistics τρίτων και την αποθήκευση 3PL.

Στο πλαίσιο αυτό, το 2021, οι παραγγελίες για λύσεις "picking" προέρχονταν απευθείας από τον τελικό διανομέα των προϊόντων και οι λύσεις που προσφέρονται σε αυτή την περίπτωση έπρεπε να είναι πιο συγκεκριμένες και προσαρμοσμένες, ανάλογα με τις εφαρμογές τους και το είδος των προϊόντων και των αποθηκευμένων SKU. Οι εταιρείες Fulfillment και 3PL αναζητούσαν συστήματα κατάλληλα για όλα τα είδη προϊόντων.

Logistic Post Romania: Υπήρχε περισσότερη ζήτηση για καινούργιο αποθηκευτικό εξοπλισμό ή για επανεξοπλισμό των ήδη υπαρχόντων;

Οι περισσότερες παραγελίες που πράγματοποιήθηκαν φέτος ήταν για ολοκαίνουργιο αποθηκευτικό εξοπλισμό, αλλά λάβαμε και αιτήματα για επανεξοπλισμό των αποθηκών από ήδη υπάρχοντες πελάτες. Οι περισσότερες παραγγελίες προήλθαν κυρίως από νέους πελάτες. Ήρθαν σε εμάς, μετά από σύσταση που λάβαμε από τους συνεργάτες μας και τους ήδη υπάρχοντες πελάτες μας.

Τα αιτήματα για επανεξοπλισμό προήλθαν κυρίως απο την ανάγκη να βελτιωθεί η χρήση ολόκληρου του όγκου της αποθήκης και να βελτιστοποιηθούν οι διάφορες διαδικασίες logistics. Οι πελάτες μας έψαχναν για υψηλότερες αποθήκες, για αντικατάσταση υφιστάμενων ραφιών και αγορά νέων συστημάτων. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι, γενικά, όταν χρησιμοποιούνται Συμβατικά Συστήματα Ραφιών χωρίς τακτικούς τεχνικούς ελέγχους, υπάρχει κίνδυνος για λειτουργική ασφάλεια που δεν μπορεί να εκτιμηθεί επιστημονικά.

Logistic Post Romania: Ποιό ήταν το πιό σύνθετο έργο που υπολοποιήθηκε φέτος?

Ένα από τα πιο περίπλοκα έργα που υλοποιήθηκαν στη Ρουμανία ήταν για ένα Σύστημα Αποθήκευσης Κιβωτίων για έναν μεγάλο διανομέα υποδημάτων (που λειτουργεί κυρίως online).

Σε αυτήν την περίπτωση, η πολυπλοκότητα δεν σχετιζόταν με την κλίμακα του έργου ή τον αριθμό των υλικών που παραδόθηκαν, που ξεπερνούσε τη χωρητικότητα των 85 φορτηγών, αλλά το γεγονός ότι το project ήταν ένας συνδυασμός διαφορετικών Συστημάτων Αποθήκευσης Κιβωτίων και δομών: Αυτοφερόμενα Πατάρια στο ισόγειο + 3, συστήματα "picking" υψηλής ταχύτητας και ειδική πλατφόρμα χτισμένη πάνω στη δομή των ραφιών.

Οι μηχανικοί της STAMH Systems συνδύασαν τυπικά στοιχεία αλλά τα αναβάθμισαν για διαφορετικές εφαρμογές. Οι ειδικοί μας εκτέλεσαν πολύπλοκους υπολογισμούς συμβατότητας για να καταστήσουν δυνατή την κίνηση σε τρία διαφορετικά επίπεδα με καρότσια συλλογής (trolley).

Από τις δυναμικές λύσεις που προσφέρει η STAMH, μπορούμε να αναφέρουμε ένα άλλο έργο με υψηλό βαθμό πολυπλοκότητας: το Σύστημα Μεταφοράς (ραουλόδρομοι) που κατασκευάστηκε για έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές χαρτιού και προϊόντων χαρτιού.

Στην περίπτωση αυτή, η μεταφορά των παλετών με τα τελικά προϊόντα από την αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής έγινε με τα Συστήματα Μεταφοράς Παλετών. Οι παλέτες μεταφέρονται μέσω ενός συστήματος ελέγχου και στη συνέχεια ανυψώνονται πάνω από την περιοχή πρόσβασης του φορτηγού.

Με πλήρως αυτοματοποιημένο τρόπο, το σύστημα διανέμει τα εμπορεύματα σε δύο διαφορετικές αποθήκες ή τα μεταφέρει απευθείας στο σύστημα προετοιμασίας – ένα buffer παράδοσης, από όπου τα προϊόντα διανέμονται, μέσω του συστήματος αυτόματης διαλογής και των Συστημάτων Ραφιών Αυτόματης Βαρύτητας (Live Storage), σε κάθε πύλη φορτίου. Η διαχείριση ολόκληρου του συστήματος γίνεται από ένα software που είναι 100% συγχρονισμένο με το υπάρχον σύστημα WMS του πελάτη.

­­

Logistic Post Romania: Πώς διαμορφώθηκαν φέτος οι τιμές των πρώτων υλών, και μεταφέρατε αυτό το επιπρόσθετο κόστος στους πελάτες σας;

Δεν μας εξέπληξε η σοβαρή αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες. Επιπλέον, κάναμε κρατήσεις για ορισμένες παραγγελίες, ώστε ο αντίκτυπος στους πελάτες μας να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος.

Επομένως, δεν ήταν τόσο επείγον να μεταφέρουμε το πρόσθετο κόστος στους πελάτες με τους οποίους είχαμε ήδη διαπραγματευτεί τις προσφορές και τους προϋπολογισμούς. Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις παραγγελίες που είχαμε στις αρχικά συμφωνημένες τιμές.

Logistic Post Romania: Πώς εξελίχθηκαν οι περίοδοι υλοποίησης των έργων σας, δεδομένης της σημερινής έλλειψης πρώτων υλών;

Μέχρι στιγμής, δεν είχαμε αλλαγές στις προθεσμίες λόγω έλλειψης των πρώτων υλών, καθώς οι συμβάσεις που έχουμε με τους προμηθευτές βασίζονται σε μακροχρόνιες σχέσεις. Επωφελούμαστε από ισχυρές συνεργασίες και οι προμηθευτές μας είναι οι πολύτιμοι συνεργάτες μας!

Logistic Post Romania: Έχετε παρατηρήσει μια τάση μεταξύ των πελατών να παραγγέλνουν επαναχρησιμοποιούμενα συστήματα ραφιών; Σε ποιες καταστάσεις;

Αυτή η τάση υπάρχει. Γενικά, υπάρχουν εταιρείες που αναβαθμίζουν τον χώρο logistics τους στις κύριες περιοχές του εργοστασίου ή της παραγωγής και στέλνουν τα ήδη υπάρχοντα ράφια τους σε άλλα υποκαταστήματα της ίδιας εταιρείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τους βοηθάμε με την επιθεώρηση, το σέρβις και την εγκατάσταση των συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της μετεγκατάστασης.

Σε αυτού του είδους project, το κύριο κόστος υλοποίησης αφορά την αποσυναρμολόγηση, τη μεταφορά και την επανασυναρμολόγηση, το οποίο είναι χαμηλότερο από το κόστος ενός νέου συστήματος ραφιών.

Logistic Post Romania: Πώς αναμένετε να εξελιχθεί η ζήτηση στο τέλος του έτους;

Όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι το τέλος του 2021 θα αναβληθούν επενδυτικά σχέδια και προϋπολογισμοί, που θα πρέπει να δαπανηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, η αυξανόμενη πίεση για γρήγορες και ποιοτικές υπηρεσίες 3PL και εταιρείες ολοκλήρωσης, και η έλλειψη επάρκειας χώρου αποθήκευσης έχουν οδηγήσει σε μια αυξανόμενη τάση μεταξύ των πελατών να χτίζουν τα δικά τους κέντρα διανομής και αποθήκες. Σε ορισμένα από αυτά, η κατασκευή των αποθηκών πλησιάζει στην ολοκλήρωση, οπότε αναμένουμε μια πολύ δυναμική εξέλιξη ως προς τον εξοπλισμό που απαιτείται για αυτές το 2022.