10/12/2020

Un nou sistem de transport tip conveior, foarte eficient

Ozone.bg este o companie lider in comertul electronic din Bulgaria, axata pe industria in crestere a jocurilor de noroc, jocurilor video, muzicii, filmelor, tehnologiei si hardware-ului IT.

Produsele companiei pot fi gasite in combinatia tipica de magazine fizice din Sofia, Plovdiv, Varna si Burgas si pe o platforma de comert electronic online foarte bine dezvoltata, care poate fi acceasta de clientul final 24/7. Acest lucru deschide posibilitatea pentru mii de vanzari si comenzi online catre baza lor logistica, simultan.

In acelasi timp, comportamentul consumatorilor se schimba, clientii fac cumparaturi online foarte des, magazinele fizice au nevoie si de proviziile lor.

Cu ani in urma, Hristo Urumov, proprietar si manager al STAMH, companie specializata in construirea de centre logistice, a prezis ca „pentru unele hub-uri de distributie si logistica, noua situatie ar fi extrem de complicata, daca managerii lor nu vor face schimbari. Aceste centre vor incepe sa primeasca mai multe comenzi pe zi decat pot indeplini fizic”.

CRESTERE URIASA A VOLUMULUI COMENZILOR

Odata cu inceputul pandemiei si nu numai, numarul de comenzi pe care companiile de comert electronic din Bulgaria trebuie sa le pregateasca este in crestere. Comparatia dintre ultima saptamana „normala” - cea din 2 pana in 8 martie si cea din 23 pana in 29 martie, arata o crestere cu 55% a numarului de noi solicitari online ale clientilor finali. Si in zile precum Black Friday, valoarea medie a unei comenzi ajunge la 267 BGN. Pachetul poate include multe articole diferite din depozit care trebuie pregatite in cateva minute.

De altfel, aceasta mare veste pentru ozone.bg duce la necesitatea urgenta de modernizare a centrului de distributie al companiei, pozitionat strategic langa Sofia.

NOUA PROVOCARE

In calitate de lider in constructia de sisteme de transport rapide si eficiente, compania de inginerie STAMH face fata noii provocari fara teama. Datorita varietatii mari de articole care urmeaza sa fie preluate si distribuite in comenzi separate, precum si faptului ca uneori o comanda include articole de la diferite niveluri de etaj, noua solutie a trebuit sa accelereze toate procesele intralogistice si conexiunile dintre diferite zone.

Echipele de inginerie si software ale STAMH si-au concentrat eforturile pe centrul de distributie, construit pe 4000 mp si impartit in mai multe zone:

O provocare suplimentara pentru liderul sistemelor de depozitare automate si mecanizate a fost distribuirea unitatii in 3 niveluri diferite deasupra solului.

Toate cutiile, pachetele si tavile trebuiau sa circule fara probleme intre zone si sa fie distribuite automat catre compania de curierat, responsabila pentru livrarea rapida. Unitatile de ambalare pe care ozone.bg le foloseste nu sunt aceleasi - cutiile sunt intre 250 mm / 175 mm si 600 mm / 400 mm, cu inaltimi de la 10 mm la 600 mm. Greutatea lor variaza de la 150 gr la mai mult de 20 kg.

SOLUTIA INGINERILOR STAMH

Pentru a conecta diferitele niveluri din centrul de distributie, STAMH a construit o structura de transport cu role gravitationale. Transportorul in spirala nu consuma energie, ceea ce il face foarte ecologic si economic. In acelasi timp, economiseste eforturile operatorilor deoarece acestia nu mai trebuie sa acopere distantele dintre diferitele etaje. Sistemul gravitational a conectat al doilea si al treilea nivel de depozitare cu zonele de ambalare si sortare, situate pe nivelul de baza.

Odata ce comanda sau pachetul pre-asamblat este impachetat si gata pentru expediere, acesta este plasat de-a lungul unui transportor cu role motorizat, o linie de transport care conduce coletul intr-o zona unde este sortat automat si apoi trimis in zona dedicata fiecarei companii de curierat. Fiecare pachet poate fi asezat oriunde de-a lungul liniei de transport pentru cutii si tavi, permitand o flexibilitate exceptionala si definirea diferitelor zone, in jurul liniei de transport.

SOLUTII DE SOFTWARE SI HARDWARE DE INALTA TEHNOLOGIE

Pachetele de comenzi se deplaseaza de-a lungul liniei de transport, economisind eforturi si distante inutile, parcurse in mod normal de operatori. Acestea trec printr-un dispozitiv cu camera speciala dotata cu un scaner de coduri de bare incorporat, care functioneaza cu o viteza si intensitate impresionante, capabil sa recunoasca codurile de bare 1D liniare conventionale dar si codurile de bare 2D - bidimensionale. Codurile de bare 2D sunt mai mici, dar pot „stoca” mult mai multe informatii codificate.

Adaptabilitatea de citire a scanerului de coduri de bare a permis echipei STAMH Solutions sa acopere zonele de sortare ozone.bg. Indiferent de dimensiunea cutiei, camera speciala este capabila sa surprinda obiecte in miscare in cateva microsecunde. Deci, acum, noua linie de transportoare poate procesa si sorta mii de comenzi intr-un timp foarte scurt.

PLC-urile controleaza toate echipamentele hardware, fiind conectate intr-o retea Ethernet foarte eficienta. Acestea trimit informatiile necesare unui modul special de transport de sortare HPD, care permite sortarea automata a baxurilor intre diferiti curieri, responsabili de livrare. In acest fel, compania responsabila cu livrarea la timp a comenzilor ozone.bg primeste coletul si il livreaza clientului final. Mult mai repede.

INTRALOGISTICA RAPIDA INSEAMNA CLIENTI SATISFACUTI

Ing. Nadezhda Blagoeva, director tehnic in STAMH, declara: „Sistemul transportor conecteaza diferite zone si accelereaza toate procesele din baza logistica. Intr-un mod foarte intuitiv, liniile de transport organizeaza procesele de pregatire a comenzilor.

Operatorii de depozit nu trebuie sa transporte tavi si pachete grele, acoperind distante lungi. Acestea sunt organizate in diferite zone iar munca manuala este redusa semnificativ. Acum, mii de comenzi noi sunt pregatite mult mai rapid si intr-un mod mai eficient”.

Datorita echipelor de inginerie si software ale STAMH, centrul de distributie poate satisface acum cerintele crescute ale pietei moderne, atat catre clientii finali ai ozone.bg, cat si catre magazinele fizice.