30/09/2022

Sistemele Radio Shuttle au ajuns populare in Serbia

UNUL DIN LIDERII IN INDUSTRIA ALIMENTARA - ATLANTIC GRUPA - ISI MODERNIZEAZA DEPOZITELE LOGISTICE

Tinand cont de costurile operationale foarte mari din fiecare depozit dar si de lipsa operatorilor calificati, cu precadere in orasele mai mici si in zonele industriale, companiile din Europa Centrala si de Sud-Est opteaza pentru mecanizarea, automatizarea si chiar robotizarea sistemelor de depozitare si proceselor intralogistice. O astfel de decizie a fost luata si de Atlantic Grupa pentru centrul lor de distributie, aflat in apropierea orasului Šimanovci, din Serbia.

Atlantic Grupa este unul din liderii internationali care exporta produse in peste 40 de tari din intreaga lume. Pietele din Croatia, Slovenia, Bosnia si Hertegovina, Serbia, Muntenegru si Macedonia de Nord sunt cele mai importante pentru grup, piete pentru care compania are un numar de 17 centre de distributie situate strategic in Peninsula Balcanica. Aceste depozite trebuie sa functioneze rapid, eficient si flexibil, pentru a deservi peste 70 de mii de puncte de vanzare in care sunt disponibile produsele companiei.

Manipularea eficienta a paletilor cu sarcini grele este punctul cheie pentru sectorul logistic al industriei alimentare si bauturilor, acesta fiind si motivul pentru care Atlantic Grupa a ales parteneriatul de lunga durata cu STAMH Group, pentru furnizarea sistemelor intralogistice de depozitare si organizare a proceselor.

Sistemul de depozitare tip radioshuttle a fost proiectat, livrat si instalat de echipele STAMH Group si STAMH d.o.o. in centrul de distributie al companiei Atlantic Grupa, langa orasul Šimanovci din Serbia. Acest sistem semi-automat este dotat cu 2 platforme shuttle.

Aceste sisteme de rafturi permit densitate maxima la depozitarea paleilor grei si, in consecinta, utilizarea la capacitate maxima a volumului depozitului. O caracteristica importanta a acestui sistem este modul in care platformele shuttle transporta paletul in adancime, deoarece nu este necesar ca echipamentul de ridicare sa ajunga intre rafturi, eliminand necesitatea culoarelor de lucru.

Folosind o suprafata cu putin peste 570 mp, noul sistem de rafturi Radio Shuttle ofera flexibilitate la depozitare si manipulare pentru peste 1.600 paleti. La cererea clientului, Sistemul Radio Shuttle este organizat in doua zone diferite cu 4 respectiv 5 nivele de stivuire pe inaltime. Zona 1 a sistemului de rafturi este dedicata paletilor cu inaltimea de pana la 2,45 m iar zona 2 este pentru paleti cu inaltimea maxima de pana la 1,95 m.

Conform specificului aplicatiei, echipa de ingineri ai STAMH Group a proiectat si un nivel special de depozitare dedicat procesarii paletilor cu inaltime maxima de 1.3 m.

Platforma automata Radio Shuttle se poate deplasa cu o viteza cuprinsa intre 0.8 si 1 m./s. ajutand la manipularea mai rapida a paletilor din depozitul Atlantic Grupa. Noul sistem de rafturi permite operatii de depozitare in lateral, prin metodele FIFO sau LIFO, conform cerintelor actuale ale pietei si ale clientilor.

Bineinteles, sistemul este dotat cu protectii laterale pentru blocurile duble de rafturi dar si cu protectii pentru coloanele sistemului de rafturi.

Avantajele sistemelor de rafturi Radio Shuttle sunt reprezentate de bateriile industriale ale navetelor care permit peste 16 ore de operare activa si au un termen de reincarcare de maxim 3 ore. Acest tip de sistem functioneaza impecabil in depozitele frigorifice unde temperatura este mentinuta la -20 °C. Adancimea fiecarui tunel tip shuttle este, practic, nelimitata.

Instalarea sistemelor de depozitare cu platforme Radio Shuttle reduce semnificativ timpul alocat operatiilor de incarcare si descarcare, maresc capacitatea de stocare, reduc riscul de accidente dar si distanta pe care operatorii sau echipamentele de manipulare trebuie sa o parcurga pentru a isi indeplini sarcinile. Pe scurt: eficienta in operare si costuri operationale mici. Acestea sunt doar cateva din motivele pentru care tot mai multe companii din Romania, Serbia, Grecia, Macedonia de nord sau Croatia aleg implementarea sistemelor de rafturi automatizate furnizate de STAMH Group.

Aflati mai multe detalii despre tehnologia Radio Shuttle, aici.