10/07/2023

Na što tvrtke ciljaju kada integriraju novi sustav transportera?

Odgovor na ovo pitanje, naravno, je automatizacija inače vremenski zahtjevnih procesa. Cilj je poboljšati učinkovitost svih operacija u skladištu (ne samo prijevoza) i optimizirati logističke procese postizanjem konstantnog i organiziranog toka proizvoda unutar distribucijskog centra;

Nesumnjivo, transporter automatski prenosi procese. Prevoze različite robe unutar skladišta s jedne točke na drugu unutar određenog vremenskog okvira, povećavajući količinu robe koja se može pohraniti, obraditi, pakirati i otpremiti;

Još jedan učinak integracije je smanjenje potencijalnih ljudskih pogrešaka, odmah nakon instalacije sustava transporter. To uključuje nepotrebne gubitke, pogrešno označavanje ili označavanje proizvoda, postavljanje robe na pogrešnom mjestu unutar skladišta, oštećenje ambalaže ili oštećenje samih roba. Eliminacija pogrešaka dovodi do značajnog smanjenja pritužbi kupaca, manjeg broja povrata i zadovoljnih kupaca koji na vrijeme primaju svoje narudžbe i nadamo se, ponovno naručuju;

Transportni sustavi učinkovito dijele skladište na dobro definirane sektore, definirajući precizne radne zone za svakog skladišnog operatera. Kao rezultat toga, operateri više ne gube dragocjeno vrijeme tražeći robu. Tvrtke sve više nastoje postići smanjenje operativnih troškova, smanjujući svoju ovisnost o ljudskoj radnoj snazi, ubrzavajući skladišne procese i smanjujući operativne troškove;

TRANSPORTNI SUSTAVI DANAS NISU ONO ŠTO SU NEKAD BILI. KOJE SU RAZLIKE?

Svakako, linearni prijevoz robe unutar jedne kontinuirane linije transporter ne obuhvaća sve funkcionalnosti modernog transportnog sustava. Danas su višefunkcionalni dinamički transportni sustavi dizajnirani da štede energiju, mijenjaju i kontroliraju gustoću toka materijala, koriste gravitaciju, sortiraju, distribuiraju ili čak mijenjaju smjer kretanja ako je potrebno. Mogu biti opremljeni specijaliziranim kontrolnim stanicama, čitačima barkoda, kamerama visoke brzine za kontrolu kvalitete ili čak mjernim uređajima i vagama za brojanje;

Često su intralogistički transportni sustavi kombinacija valjaka, lanaca i remenskih modula, ovisno o vrsti robe koja se prevozi. Mnoge suvremene tvrtke istodobno rukuju paletama, kutijama, kartonima i čak neupakiranom robom, pa im je potreban integrirani, dobro funkcionalni sustav;

KAKO SE UPRAVLJA MODERNIM TRANSPORTNIM SUSTAVIMA? KOJE VARIJABLE RAZMATRAJU ALGORITMI NOVE PLC TEHNOLOGIJE?

Upravljanje različitim transportnim sustavima može biti centralizirano ili decentralizirano, obično provodi programabilni logički kontroler (PLC). I centralizirani i decentralizirani kontrolni sustavi koriste snažne PLC-ove s većim kapacitetom memorije i obradbenim mogućnostima. Ti novi, snažniji kontrolni sustavi omogućuju obradu većih podataka i informacija, omogućujući razvoj učinkovitih algoritama za kontrolu transportnog sustava – one koji su energetski učinkoviti, sigurni i inteligentni;

Sve više, upravljanje modulima transportera se decentralizira, dodajući tako dinamiku sustavu. Značajan dio logike kontrole prenosi se na niže razine sustava;

Foto senzori uzimaju u obzir točan trenutak kada određeni SKU ulazi ili izlazi iz određene zone ili modula transportnog sustava. Kontrolni algoritmi uzimaju u obzir udaljenost između objekata (koja može biti promjenjiva i konfigurabilna), smjer kretanja, potrošnju energije, težinu svakog SKU-a, brzinu kretanja, gustinu protoka robe i čak točan položaj osovine motora u ovom trenutku. Te i mnoge druge varijable se prate u stvarnom vremenu s jednim ciljem - optimizacijom intralogističkog transporta robe i prilagođavanjem specifičnim potrebama poslovanja;

NEUSPOREDIVA ENERGETSKA UČINKOVITOST

Kada je transportni sustav pokretan pomoću jednog električnog motora koji pokreće cijelu liniju, potrošnja električne energije je veća, jer cijela linija se kreće bez obzira prevozi li se jedan proizvod ili više njih duž linije transportera u tom trenutku;

Međutim, STAMH Solutions implementira različite sustave dinamičkih multifunkcionalnih modula transportera koji se pokreću sekvencijalno, samo kada odgovarajući modul prevozi skladišne jedinice. To omogućava optimalnu upotrebu električne energije i značajno smanjenje troškova. Osim toga, dizajn i inženjering gravitacijskih i spiralnih sustava transportera na specifičnim područjima skladišta omogućavaju kretanje robe bez potrošnje električne energije;

ŠTO JE TEHNOLOGIJA AKUMULACIJE NULTOG PRITISKA I KOJI TIPOVI KONTROLNIH ALGORITAMA POSTOJE?

Kako bi se osmislili različiti načini kretanja SKU-a kroz linije transportera, pogon transportera ne može biti centraliziran. Kontrola decentraliziranih transportnih sustava omogućava različite tipove sustava:

• istovremeno kretanje robe bez definiranog razmaka (tehnologija akumulacije nultog pritiska - način vožnje vlakom);
  • sekvencijalno kretanje s definiranim razmakom (tehnologija akumulacije nultog pritiska - singulacijski način);
  • mješoviti način - gdje se roba može udaljiti ili približiti prema potrebama, kao i biti pohranjena u određenim zonama u tu svrhu;

SIGURNOST I ZAŠTITA POSTOJEĆIH OPERATIVNIH SUSTAVA I TEHNOLOGIJA TRANSPORTERA

Na kraju, ali ne i najmanje važno, moderne tehnologije transportnog hardvera i softvera trebale bi biti opremljene svom potrebnom zaštitom intelektualnog vlasništva, ugrađenom u kontrolne module. Također bi trebale imati zaštitu od različitih potencijalnih napada, uključujući kloniranje, kopiranje ili oštećenje softvera za upravljanje transportnim sustavom. Osim toga, sustavi moraju spriječiti preopterećenje električne mreže i naponske skokove;

Ne ustručavajte se istražiti sve vrste multifunkcionalnih sustava i tehnologija transportera dostupnih na našoj web stranici i slobodno se obratite našem timu na office@stamh.com, kako bismo osmislili i implementirali najprikladniji transportni sustav za vas i vaše poslovanje;